Torsdag 26 Maj
Stockholm

Hamburgaren värd två miljoner ska rädda världen

I ett laboratorium nära dig? Forskare har lyckats odla fram en hamburgare.
1 av 3
I ett laboratorium nära dig? Forskare har lyckats odla fram en hamburgare. Foto: AP / SCANPIX
Det kostade forskarna 365 000 dollar att framställa hamburgaren.
2 av 3
Det kostade forskarna 365 000 dollar att framställa hamburgaren. Foto: Annika af Klercker / SCANPIX
1. Fleur Burger 5000 innehåller bland annat anklever och kostar 5 000 dollar. Det är världens dyraste hamburgare men en borde petas ner från första  platsen av den framodlade burgaren.
3 av 3
1. Fleur Burger 5000 innehåller bland annat anklever och kostar 5 000 dollar. Det är världens dyraste hamburgare men en borde petas ner från första platsen av den framodlade burgaren. Foto:

Forskare har lyckats framställa en hamburgare genom att odla fram kött i ett laboratorium.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Gjord av Satellitceller

Köttet är framodlade med hjälp av så kallade satellitceller. 

Satellitceller är en form av cell som finns i nervsystemet.

Satellitceller nära muskelceller kan hjälpa till att reparera skadade muskler och passar därför bra för framodling i laboratorium.

NEDERLÄNDERNA. Forskaren Mark Post och hans kollegor i Nederländerna har tagit fram en hamburgare genom att odla kött i ett laboratorium. 

Framställningen av hamburgaren började med att en viss typ av cell avlägsnades från kohals. Kocellen togs från ett slakteri.

– Låt oss bevisa konceptet och ändra diskussionen från "detta kommer aldrig att fungera" till "Ja, vi har visat att det fungerar, men nu måste vi få finansiering och arbetar med det", säger Post till New York Times. 

"Går att göra billigare"

Köttet består 20 000 smala strimmor av framodlade muskelceller som tillsammans bildar en hamburgarbiff. Planen är att köttet ska tillagas och serveras vid ett evenemang i London om några veckor. 

Det har kostat 365 000 dollar (cirka två miljoner kronor) att framställa köttet och pengarna har de fått genom en anonym sponsor. Post hoppas att processen kommer bli billigare och enklare med tiden.

– Om det kan göras mer effektivt finns det ingen anledning till varför det inte kan vara billigare. Det måste göras med hjälp av rätt material, införa återvinning i systemet, styra arbetskraft genom automatisering, säger Post till New York Times.

Världssvälten ska stävjas

Köttet smakar bra enligt Post och kan leda till en hel del förbättringar. Bland annat kan världssvälten stävjas och klimatproblemen minska men även om forskningen kring laboratorieodlat kött inte är något nytt fenomen så finns det fortfarande en hel del problem. 

Vissa påpekar att eftersom det finns en gräns för hur ofta den här typen av celler kan reproduceras kommer Dr Posts odlade köttet aldrig vara helt djurfria. Han kommer alltid att behöva en leverans av muskelvävnad som vill få nya celler, skriver New York Post. 

– Om vi kan minska det globala köttboskapet med några miljoner, då är jag nöjd. Jag behöver inte minska det med flera miljarder, säger Post till New York Post.

Kommentera
Kopiera länk
Dela