Polisen i Västernorrland märker av en ökad mängd samtal när det är fullmåne.
1 av 3
Polisen i Västernorrland märker av en ökad mängd samtal när det är fullmåne. - Foto: SCANPIX
– Samtal av karaktären nonsens, säger Börje Öhman vid polisen.
2 av 3
– Samtal av karaktären nonsens, säger Börje Öhman vid polisen. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX
Men det finns inga bevis för att det skulle finnas ett samband mellan fullmåne och psykisk ohälsa.
3 av 3
Men det finns inga bevis för att det skulle finnas ett samband mellan fullmåne och psykisk ohälsa. - Foto: NTB scanpix

Fullmåne – då ökar "toksamtalen" till polisen: "Ett samband"

Polisen får in fler märkliga samtal under de nätter när de är fullmåne. Ja, det hävdar man åtminstone. Men det finns inget psykologiskt samband.


Ska forskas mer om pysikisk ohälsa

Det har funnits för lite kunskap om psykisk ohälsa bland unga.

Men de närmaste åren blir det skillnad när forskarna får ta del av hundratals nya miljoner.

Läs mer om det här.

VÄSTERNORRLAND. Att det sägs att människans galenskap kommer fram då det är fullmåne är inget nytt Något som även polisen märker av. När polisen i Västernorrland sammanfattade natten till tisdag, då det var fullmåne, märkte man av en klar skillnad. "I övrigt präglades den tidiga natten av många samtal där flertalet gällde psykisk ohälsa. Fullmånens påstådda påverkan märktes under natten", stod att läsa.

– Vi har en bestämd åsikt att vi då det är fullmåne får fler samtal av karaktären nonsens, säger Börje Öhman, informationschef vid polisen i Västernorrland, till Nyheter24.

Så det är något återkommande?

– Javisst. Vi hävdar nog att vi ser ett samband att det här, som om man är snäll kan kalla för "toksamtal", ökar när det är fullmåne.

Ingen psykologisk bakgrund

Att det skulle finnas något samband mellan psykisk ohälsa och fullmåne tillbakavisas dock av Mattias Lundberg, docent i psykologi vid Umeås universitet.

– Tittar man på en större genomgång av forskningen så finns det inget som tyder på att folk beter sig på ett visst sätt eller begår fler brott bara för att det är fullmåne, säger han till Nyheter24.

Däremot så menar han på att det kan finnas ett samband med mytbildningen kring fullmånen och det faktum att fler människor hör av sig till polisen just då.

– Fler kanske tycker att det händer saker när det är fullmåne just för att det är fullmåne, säger Lundberg.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!