Neandertalare hade inte människosex

Nya rön om vår avlägsna släkting.


Det har varit ett gott år för neandertalare. Eller, ja, i alla fall för forskningen kring vår utdöda släkting.

Det är 25 000 år sedan neandertalarna dog ut, men aldrig tidigare har det kommit fram så många nya rön som nu, uppger New Scientist.

Här är några av årets höjdpunkter:

Låg inte med människor

Ett tyskt forskningsteam har nyligen släppt en grovskiss på arvsmassan från en neandertalare som påträffades i Kroatien. Tidiga indikationer pekar på att hans förfäder inte delade säng med människor.

Slumpmässig evolution

Neandertalares stora näsor har länge förvillat forskare. Nya rön tyder på att det helt enkelt rör sig om resultatet av slumpmässig evolution.

Sminkade sig och talade

Upptäckten av rudimentära kritor tyder på att neandertalare talade. Forskare har hittat svart färg i bosättningar som kan ha använts för att måla kroppen – kommunikation är en förutsättning för konst, vilket tyder på att de besatt förmågan att tala.

Skickliga hantverkare

Neandertalare var skickliga på att tillverka stenverktyg. Till och med skickligare än de samtida människorna – neandertalarnas verktyg var både vassare och mer hållbara visar fynd.

Åt delfiner

De tackade inte nej till lite saftigt delfinköttt. Efterlämningar i södra Spanien tyder på att neandertalare jagade och åt delfiner.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.