Bilder från invaderade Ukraina.
Bilder från invaderade Ukraina. - Foto: Vadim Ghirda/AP/TT och Emilio Morenatti/AP/TT

Kievbon Natalie: "Hörde skrik och ljudet av explosioner"

Ryssland har inlett en omfattade militär insats i Ukraina. Smällar har hörts i flera ukrainska städer.
– Jag vaknade vid fem och hörde skrik och ljudet av explosioner, säger Kievbon Natalie Gryvnyak till TT.


Fakta: Ukraina, Ryssland och annekteringen av Krimhalvön

Ukrainas relation till Ryssland är komplicerad och landet har slitits mellan att närma sig väst eller Ryssland sedan det blev självständigt från Sovjetunionen 1991.

Konflikten ställdes på sin spets 2014 då omfattande demonstrationer, med centrum på Självständighetstorget (Majdan) i Kiev, bröt ut mot den sittande Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj och hans regering. Under några dygn dödades över 100 personer i protesterna.

Janukovytj flydde landet och Ukraina närmade sig EU under nyvalde presidenten Petro Porosjenko. Maktskiftet stärkte slitningarna mellan ukrainsk- och rysktalande i landet.

Missnöjet på ryssdominerade Krim i syd utnyttjades av Rysslands regering som 2014 olagligen annekterade halvön och på ett liknande sätt gick in i Donbassområdet i öst där landet i praktiken fortfarande kontrollerar delar av regionerna Donetsk och Luhansk.

I kriget som fortfarande pågår har runt 15 000 människor dött.

Källa: UI/Landguiden

Vid fyratiden svensk torsdagsmorgon kom till slut ett besked från den ryske presidenten Vladimir Putin:

— Jag har fattat beslutet om en militär insats.

I ett tv-sänt tal uppmanade Putin Ukraina att lägga ned sina vapen och varnar andra länder från att blanda sig i. Annars väntar "konsekvenser som man aldrig tidigare skådat".

Explosioner runtom i Ukraina

Bara minuter efter att talet sänts rapporterades explosioner på flera håll i Ukraina.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba skriver på Twitter att Ryssland har inlett en fullskalig invasion av Ukraina.

"Ukrainska städer är under attack. Det här är anfallskrig. Ukraina kommer att försvara sig och vinna. Världen kan och måste stoppa Putin. Tiden för att agera är nu".

Vladimir Putin i nattens tal, då han meddelade att Ryssland inleder militär insats i Ukraina.

Kievbon Natalie: "Hörde smällar"

Explosioner har rapporterats i bland annat närheten av huvudstaden Kiev och landets näst största stad, Charkiv. Även på flera andra håll i landet rapporteras om smällar.

Natalie Gryvnyak bor i Kiev och berättar för TT att hon vaknade av smällar och skrik tidigt på morgonen.

— Jag hörde ljudet och började läsa på Facebook. Alla säger att de hörde smällar från olika delar av Kiev, Charkiv och så vidare, säger hon.

Hon säger sig vara överraskad över att Kiev attackeras.

— Jag trodde aldrig att de skulle attackera Kiev. Jag trodde att de kanske skulle anfalla i öst, säger hon.

— Närmaste skyddsrum är tunnelbanan som är tio minuter bort. Vi har börjat packa våra väskor, men jag vet inte vad jag ska göra, säger hon.

Människor köar utanför en bankomat i en stad i Sievierodonetsk i Luhansk i östra Ukraina tidigt på torsdagsmorgonen.

Förutom Kiev, där flyglarm rapporterats ljuda under tidig morgon, har explosioner rapporterats från bland annat Charkiv, Kramatorsk och Mariupol. Sirener uppges ljuda i Lviv också.

Ukrainas krisberedskapsmyndighet uppger att attacker skett i tio regioner, främst i öst och syd, däribland har flygplan träffats på flygplatser, rapporterar The New York Times.

Ryssland uppger att man riktar in sig på militära mål med precisionsvapen, och att man undvikit befolkade områden.

Ukraina inför krigslagar efter ryska attacken

Putins tal hölls samtidigt som FN:s säkerhetsråd håller ett extrainsatt möte om krisen. Mötet i säkerhetsrådet, som hålls på Ukrainas begäran, och där Ryssland för närvarande håller i ordförandeklubban, startade vid 03.30 svensk tid.

— Jag har bara en sak att säga, från djupet av mitt hjärta: President Putin, stoppa dina soldater från att attackera Ukraina. Ge freden en chans. Tillräckligt många har redan dött, sade generalsekreterare António Guterres i sitt öppningsanförande.

Ukrainas president Zelenskyj: "Redo för allt"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att han har talat med USA:s president Joe Biden och att USA samlar internationellt stöd.

— Ingen panik. Vi är starka. Vi är redo för allt, säger Zelenskyj.

I ett tal till folket föregående dag sade han att Ukrainas folk och regering vill ha fred och att han försökt att få tag på Putin på telefon, utan att lyckas.

— Resultatet: Tystnad, sade Zelenskyj.

Joe Biden: "Oprovocerad och orättvis attack"

USA:s president Joe Biden säger i ett uttalande att Ukraina utsatts för en "oprovocerad och orättvis attack av ryska militära styrkor", och att världen kommer att hålla Ryssland ansvarigt.

Regeringssajter i Ukraina ligger nere

CNN rapporterar under natten att flera regeringssajter inte går att nå och att ryska medier rapporterar om påstådda artillerianfall från ukrainsk sida. Från amerikanskt håll påminde man om så kallade falsk flagg-attacker, som kan användas som svepskäl för ett anfall.

Krisen i Ukraina trappades upp när Rysslands president Vladimir Putin i måndags erkände utbrytarregionerna i Ukraina som självständiga. I flera månader har Ryssland ansamlat stora militära styrkor i närheten av gränsen mot Ukraina.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norsk räktrålare drog upp död kropp

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

1 timme sedan
Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.