Människor i en av Kievs tunnelbanestationer under torsdagsmorgonen.
Människor i en av Kievs tunnelbanestationer under torsdagsmorgonen. - Foto: TT

Det här vet vi just nu om kriget i Ukraina

Ryssland har inlett invasionen av Ukraina. Det här är en kort sammanfattning av vad vi vet just nu.


Fakta: Ukraina, Ryssland och annekteringen av Krimhalvön

Ukrainas relation till Ryssland är komplicerad och landet har slitits mellan att närma sig väst eller Ryssland sedan det blev självständigt från Sovjetunionen 1991.

Konflikten ställdes på sin spets 2014 då omfattande demonstrationer, med centrum på Självständighetstorget (Majdan) i Kiev, bröt ut mot den sittande Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj och hans regering. Under några dygn dödades över 100 personer i protesterna.

Janukovytj flydde landet och Ukraina närmade sig EU under nyvalde presidenten Petro Porosjenko. Maktskiftet stärkte slitningarna mellan ukrainsk- och rysktalande i landet.

Missnöjet på ryssdominerade Krim i syd utnyttjades av Rysslands regering som 2014 olagligen annekterade halvön och på ett liknande sätt gick in i Donbassområdet i öst där landet i praktiken fortfarande kontrollerar delar av regionerna Donetsk och Luhansk.

I kriget som fortfarande pågår har runt 15 000 människor dött.

Källa: UI/Landguiden

Ryssland har under torsdagsmorgonen gått in med en militär offensiv i Ukraina. Explosioner har hörts i bland annat Kiev och Odessa.

Här är allt vi vet om läget i Ukraina just nu.

Måndag, 21 februari – Ryssland erkänner Donetsk och Luhansk som självständiga

Efter en längre tid av strider och oroligheter meddelar Rysslands president Vladimir Putin att landet erkänner de ukrainska utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som självständiga. Beskedet mottas med oro av omvärlden och en fullskalig invasion anses nära förestående.

Torsdag, 24 februari – Ryssland påbörjar militär insats i Ukraina

04.00, svensk tid: Vladimir Putin framträder i ett tv-sänt tal och meddelar:

— Jag har fattat beslutet om en militär insats.

Putin uppmanade vidare Ukraina att lägga ned sina vapen och varnade andra länder från att blanda sig i. Annars väntar "konsekvenser som man aldrig tidigare skådat".

Angrepp i Luhansk, Sumy, Charkiv och Zhytomyr

Exakta uppgifter om var, när och hur de ryska trupperna rör sig är svåra att bekräfta. Enligt flera internationella nyhetsbyråer har ryska marktrupper gått in i Ukraina från såväl Ryssland som Belarus. Angrepp sker i de ukrainska städerna Luhansk, Sumy, Charkiv, Zhytomyr.

Den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba skriver på Twitter att Ryssland har inlett en fullskalig invasion av Ukraina.

"Ukrainska städer är under attack. Det här är anfallskrig. Ukraina kommer att försvara sig och vinna. Världen kan och måste stoppa Putin. Tiden för att agera är nu".

Omvärlden fördömer Rysslands invasion i Ukraina

Omvärlden fördömer samtidigt Putins agerande. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen:

— Återigen dör oskyldiga kvinnor och män. Vi fördömer den här barbariska attacken och de cyniska argumenten bakom den. Vi kommer att hålla president Putin ansvarig för det här. Vi kommer senare i dag att presentera massiva och riktade sanktioner.

Analytiker och experter försöker samtidigt svara på vad som väntar härnäst. Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet, säger:

— Vi vet ännu inte vilka mål Putin har satt för sin militära operation, men det är alldeles uppenbart att han inte avser att stanna vid de två enklaver han redan ockuperat sedan 2014.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.