Clinton på besök i Irak

USA:s utrikesminister Hillary Clinton anlände till Bagdad i Irak i morse.


USA:s utrikesminister Hillary Clinton anlände till Bagdad på lördagsmorgonen, bara några veckor innan amerikanska trupper väntas lämna flera irakiska städer.

Som brukligt hade besöket hemlighållits in i det sista.

Hillary Clinton landade i Irak efter att landet de senaste två dagarna utsatts för flera blodiga självmordsattacker med sammanlagt närmare 200 dödsoffer.

Den amerikanska utrikesministern förklarade att hon räknade med att analysera säkerhetssituationen i Irak för att ta reda på varför läget förvärrats den senaste tiden efter en relativt lång period av minskat våld.

– Jag kommer givetvis att träffa general Ray Odierno och jag vill först och främst höra hans bedömning av situationen, förklarade Clinton sedan hon anlänt i Bagdad.

Ray Odierno är USA:s högsta militära befäl i Irak.

– Jag vill höra hur han värderar dessa händelser (självmordsattackerna) och vad han anser att man kan göra för att förebygga dem, och det gäller både vad den irakiska regeringen och de amerikanska styrkorna kan göra, sade Clinton till medierepresentanter som reste tillsammans med henne.

USA:s utrikesminister kommer också att träffa den irakiske premiärministern Nuri al-Maliki under besöket. Möten kommer även hållas med president Jalal Talabani liksom med FN:s representant i Irak.

Clintons besök i Irak inföll bara timmar efter det att USA:s nye ambassadör Christopher Hill anlänt till Bagdad för att påbörja sitt arbete.

För två veckor sedan besökte USA:s president Barack Obama Irak. Han varnade då för att de kommande 18 månaderna riskerar att bli "kritiska" och underströk att det krigshärjade landet snart kommer att få klara sig självt.

Den 30 juni ska de amerikanska styrkorna ha dragit sig tillbaka från de stora irakiska städerna och de ska vara ute ur hela landet till slutet av 2011.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

1 timme sedan
Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.