Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Clinton på besök i Irak

Nyheter | 25/04/2009 09:08

USA:s utrikesminister Hillary Clinton anlände till Bagdad i Irak i morse.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton anlände till Bagdad på lördagsmorgonen, bara några veckor innan amerikanska trupper väntas lämna flera irakiska städer.

Som brukligt hade besöket hemlighållits in i det sista.

Hillary Clinton landade i Irak efter att landet de senaste två dagarna utsatts för flera blodiga självmordsattacker med sammanlagt närmare 200 dödsoffer.

Den amerikanska utrikesministern förklarade att hon räknade med att analysera säkerhetssituationen i Irak för att ta reda på varför läget förvärrats den senaste tiden efter en relativt lång period av minskat våld.

– Jag kommer givetvis att träffa general Ray Odierno och jag vill först och främst höra hans bedömning av situationen, förklarade Clinton sedan hon anlänt i Bagdad.

Ray Odierno är USA:s högsta militära befäl i Irak.

– Jag vill höra hur han värderar dessa händelser (självmordsattackerna) och vad han anser att man kan göra för att förebygga dem, och det gäller både vad den irakiska regeringen och de amerikanska styrkorna kan göra, sade Clinton till medierepresentanter som reste tillsammans med henne.

USA:s utrikesminister kommer också att träffa den irakiske premiärministern Nuri al-Maliki under besöket. Möten kommer även hållas med president Jalal Talabani liksom med FN:s representant i Irak.

Clintons besök i Irak inföll bara timmar efter det att USA:s nye ambassadör Christopher Hill anlänt till Bagdad för att påbörja sitt arbete.

För två veckor sedan besökte USA:s president Barack Obama Irak. Han varnade då för att de kommande 18 månaderna riskerar att bli "kritiska" och underströk att det krigshärjade landet snart kommer att få klara sig självt.

Den 30 juni ska de amerikanska styrkorna ha dragit sig tillbaka från de stora irakiska städerna och de ska vara ute ur hela landet till slutet av 2011.

Skrivet av: