Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. - Foto: TT

Zelenskyj vädjar till Putin – vill sätta sig och samtala

Volodymyr Zelenskyj, Ukrainas president, uppmanar Rysslands president Vladimir Putin att sätta sig vid förhandlingsbordet. Kreml säger samtidigt att presidenten är redo att skicka en delegation till Minsk i Belarus.


Ryssland inledde sin attack mot Ukraina under torsdagen. Under fredagen har styrkorna ryckt allt närmare huvudstaden Kiev.

Läs det senaste om invasionen här.

Volodymyr Zelenskyj vädjar till Ryssland

— Jag vädjar ännu en gång, säger Zelenskyj i ett tal på fredagen.

— Strider pågår över hela Ukraina. Låt oss sätta oss vid förhandlingsbordet för att få stopp på dödandet, säger presidenten i ett tal riktat mot Vladimir Putin, enligt den statliga nyhetsbyrån Ukrinform.

Kreml redo att samtala med Ukraina i Minsk

Kreml säger att president Vladimir Putin är redo att skicka en delegation till Minsk i Belarus för samtal med Ukraina. Minsk har tidigare varit värd för fredssamtal och överenskommelser – de så kallade Minskavtalen.

Tidigare på fredagen upprepade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kraven på att Ukraina ska sluta försvara sig och att Ryssland i så fall är redo att samtala.

— Vi är redo för förhandlingar när som helst, så snart Ukrainas beväpnade styrkor svarar på vårt krav och lägger ned sina vapen, säger Lavrov i ett tal.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!