Vladimir Putins döttrar och exfrun Lyudmila.
Vladimir Putins döttrar och exfrun Lyudmila. - Foto: American Photo Archive/Alamy/Stella Pictures och Presidential Press Service/AP/TT

Allt om Vladimir Putins familj: Exfrun Lyudmila och döttrarna

Vladimir Putin har suttit vid makten i Ryssland i över två decennier och är en av världens mest omskrivna makthavare. Men hur bra koll har du egentligen på den ryska presidentens privatliv? Nyheter24 har kikat närmare på hans relation med exfrun Lyudmila och döttrarna Mariya och Yekaterina.


Genom kupper och lagändringar har Vladimir Putin lyckats sitta på den ryska presidentposten i över 20 års tid. Läs mer om hur han tog sig till makten här.

Putin, som gått från att vara retad som barn till en av världens mäktigaste personer, har genom åren gjort en rad omskrivna och hårt kritiserade uttalanden, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

Här kan du läsa om Putins uppväxt och barndom här.

Men hur bra koll har du på hans privatliv? Nyheter24 reder ut.

Vladimir Putin gifte sig med Lyudmila 1983

Året var 1983 när Vladimir Putin gifte sig med den sex år yngre flygvärdinnan Lyudmila Shkrebneva, numera Lyudmila Ocheretnaya, och hon tog då den feminina formen av hans efternamn: Putina.

Vladimir Putin med exfrun Lyudmila år 2000. Foto: AP/TT

Paret träffades i dåvarande Leningrad och Lyudmila ska, enligt Financial Times, ha hållit en låg profil efter det att Vladimir tillträtt som president 1999 – med undantag för några uttalanden till stöd för sin make. 

Hur många barn har Vladimir Putin?

Det dröjde inte länge innan paret välkomnade sin första dotter Mariya Putina som föddes den 28 april 1985. Kort därpå fick familjen tillökning när den andra dottern Yekaterina Putina föddes den 31 augusti 1986.

Vad gör Vladimir Putins döttrar i dag?

Numera är Mariya, enligt Reuters, forskare inom medicin och gift med holländaren Jorrit Faassen, vars efternamn hon nu använder.

Yekaterina är, enligt Reuters, tidigare proffsdansare och numera högt uppsatt inom Moscow State University. Hon var under flera års tid gift med den ryske miljardären Kirill Shamalov

Döttrarna har för det mesta hållit sig undan strålkastarljuset.

Vladimir Putins skilsmässa från Lyudmila

Vladimir Putin och exfrun Lyudmila år 2012. Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT

Efter 30 år som gifta gick Vladimir Putin och Lyudmila, som senare gifte sig med företagsledaren Artur Ocheretny, skilda vägar år 2013.

– Det var ett gemensamt beslut, sade Lyudmila i samband med skilsmässan, enligt The Independent.

Vladimir Putin och gymnasten Alina Kabajeva

Vladimir Putin med Alina Kabajeva vid en bankett 2004. Foto: Presidential Press Service/AP/TT

Det har senare ryktats om att Vladimir Putin varit i en relation med den drygt 30 år yngre tidigare gymnasten Alina Kabajeva och att dessa ska ha fått flera barn tillsammans.

Uppgifterna har dock, enligt Forbes, tillbakavisats av Putins stab.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.