Robot 57.
Nyheter24 reder ut allt du vill veta om det svenska vapnet Robot 57. - Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Svenska vapnet som tagits fram för att spränga ryska stridsvagnar

Robot 57 är vapnet som är designat för att slå ut ryska stridsvagnar, och som Liberalerna nu vill att Sverige skickar till krigsdrabbade Ukraina. Nyheter24 reder ut exakt vad det är för pansarvärnsrobot – som tillverkas på svensk mark.


Den 24 februari inledde Ryssland, på order av president Vladimir Putin, en storskalig militär attack mot Ukraina. Dagarna som följer råder krig i landet, och över 800 000 ukrainska medborgare uppges vara på flykt.

Här kan du läsa allt vi vet om den ryska invasionen.

Liberalerna vill skicka Robot 57 till Ukraina

Den 28 mars röstade regeringen ja till att skicka över vapen och utrustning till de ukrainska styrkorna, däribland 5000 pansarskott, 5000 skyddsvästar, 5000 hjälmar och 135 000 fältransoner. Utöver detta ska man även stötta den ukrainska militären med 500 miljoner kronor. Läs mer om det här.

På tisdagen, den 1 mars, skrev Liberalernas utrikespolitiska talesperson Joar Forssell i en debattartikel i Aftonbladet att partiet vill se att Sverige även skickar pansarvärnsroboten Robot 57 till Ukraina.

– De pansarskott Sverige nu bidrar med är ett välkommet tillskott till försvaret av Ukraina men slår inte ut ryska stridsvagnar, skriver Forssell i artikeln.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj blir visad Robot 57 den 16 februari 2022, åtta dagar innan invasionen. Foto: Ukrainian Presidential Press Office/AP/TT

Men vad är egentligen Robot 57 – och varför vill Liberalerna skicka vapnet till Ukraina? Nyheter24 reder ut med hjälp av Rein Pella, som är lärare inom teknik på Försvarshögskolan.

Så funkar det svenska vapnet Robot 57

Rein Pella förklarar att Robot 57 visserligen räknas som en robot, men egentligen är ett avancerat pansarskott.

– Det är mittemellan ett avancerat pansarskott och en engångsrobot. Du belyser målet i ungefär tre sekunder med laserstråle, och under de här tre sekunderna mäter siktet avståndet till målet, och målets rörelse, säger han.

Ukrainska soldater under en övning. Foto: Vadim Ghirda/TT

Efter att de tre sekunderna gått, om målet står stilla, skjuts roboten av och då "går den upp" så den flyger ungefär två meter ovanför siktlinjen. Detta gör att den placeras ovanför stridsfordonet.

– Den har en magnetisk sensor, så när den flyger över något magnetiskt exploderar den och skjuter sin stridsdel rakt neråt. Taket på stridsvagnar är alltid mycket svagare än från sidan och framifrån, då skjuter den alltså sin stridsdel uppifrån och ner genom taket på stridsvagnen.

Tillverkades för att bekämpa ryska stridsvagnar

Robot 57, eller NLAW – Next generation light anti-tank weapon som det heter när den säljs utomlands, känner av när magnetismen ändras. Då stridsvagnar är gjorda av stål och järn är de magnetiska, och ungefär en och en halv meter efter att Robot 57 flugit över det magnetiska målet exploderar den.

– Det här vapnet är tillverkat enkom just med tanke på de ryska stridsvagnarna, säger Pella och hänvisar till stridsvagnarna T90, T72 och T80 som Ukraina nu möter.

Foto: Vadim Ghirda/TT

Vapnet har köpts in av bland annat Sverige, Finland och Storbritannien, där sistnämnda har skickat minst 2000 av det avancerade pansarskottet till Ukraina.

Robot 57 tillverkas till stor del av företaget Saab i Karlskoga, som ligger strax utanför Örebro, och är alltså en svensk uppfinning. Sedan 2002 har den exporterats till bland annat just Storbritannien, enligt Svenska Dagbladet.

Rein Pella förklarar att fördelen med Robot 57 och pansarskott, om man jämför med exklusiva amerikanska Javelin, är att i princip alla kan ha dem.

– Det är kort utbildningstid och kan finnas nästan var som helst, avslutar han.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!