Odessa uppges vara Rysslands nya måltavla, enligt Ukrainas president.
Odessa uppges vara Rysslands nya måltavla, enligt Ukrainas president. - Foto: Stefanie Loos/AP/TT

Volodymyr Zelenskyj: Ryssland planerar anfall mot Odessa

Det andra försöket att evakuera civila från Mariupol fick avbrytas på söndagen.
Samtidigt säger president Volodymyr Zelenskyj att Ryssland förbereder ett anfall mot den historiska hamnstaden Odessa.
– Det kommer att bli ett krigsbrott, ett historiskt brott, säger han.


Tusentals personer har skadats under de flygangrepp som hamnstaden Mariupol utsatts för flera dagar i rad. Under lördagen bröts det utlovade eldupphöret och granaterna fortsatte att falla över Mariupol när staden skulle evakueras.

Ett nytt försök att utrymma omkring 200 000 civila utlovades på söndagen. Ukraina uppger att det andra försöket att evakuera civila har misslyckats på grund av fortsatt beskjutning från Ryssland.

Vladimir Putin skyller på Ukraina

Rysslands president Vladimir Putin beskyller i sin tur Ukraina för att evakueringen misslyckats.

"De misslyckade försöken i går och i dag visar tydligt på avsaknaden av en detaljerad och fungerande överenskommelse mellan parterna", konstaterar Internationella rödakorskommittén (ICRC) i ett uttalande.

Ryssland och Ukraina skyllde även på varandra när eldupphöret bröts under lördagen, då civila skulle utrymmas i en utlovad humanitär korridor.

Volodymyr Zelenskyj: Ryssland ska anfalla Odessa

Flera ryska stridsfartyg som lämnade Krimhalvön för några dagar sedan tros vara på väg mot Odessa, vid Svartahavskusten. Enligt Volodymyr Zelenskyj gör sig Ryssland redo för att attackera miljonstaden.

— De förbereder sig för att bomba Odessa. Odessa!, säger presidenten enligt AFP under krigets elfte dag.

Enligt ukrainska myndigheter har 100 000 civila flytt staden, uppger BBC.

I Mykolajiv, som är en nyckelort för transporter till och från Odessa landvägen, pågår enligt ukrainsk militär "hårda strider" och Zelenskyj varnar att Ryssland förbereder bombanfall även mot den staden.

En flygplats i staden Vinnytsia sydväst om Kiev har totalförstörts av ryska robotar, enligt presidenten.

— Flygplatsen har på inget sätt utgjort en fara för Ryssland. Anfallet var hårt och cyniskt, flygplatsen är helt förstörd, säger presidenten.

Oro över kärnkraftverk i Ukraina 

Personal på det av Ryssland ockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina måste söka tillstånd från ryssarna för samtliga åtgärder, inklusive underhåll, som ska genomföras på anläggningen, uppger det internationella atomenergiorganet IAEA enligt AFP.

IAEA-chefen Rafael Grossi är "extremt oroad" över utvecklingen och säger att "personal måste tillåtas arbeta utan yttre påverkan eller tryck" för att kunna sköta verksamheten på ett säkert sätt.

– Oron över radioaktivt läckage har fått Frankrike att skicka jodtabletter till Ukraina, säger Jean-Yves Le Drian.

Enligt AFP ska det röra röra sig om 2,5 miljoner doser.

Sjukhus utsatta för ryska attacker

Världshälsoorganisationen (WHO) säger att flera ukrainska vårdinrättningar, däribland sjukhus, har utsatts för attacker som har dödat flera.

"Attacker mot sjukvårdsinrättningar eller sjukvårdspersonal bryter mot medicinsk neutralitet och är ett brott mot internationell humanitär rätt", skriver WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter.

I staden Irpin, norr om Kiev, besköts civila när de höll på att evakueras från staden, rapporterar CNN. Enligt stadens borgmästare dödades åtta personer, däribland barn.

Tv-torn attackerade i Charkiv

I Charkiv uppges tv-torn ha träffats av rysk artillerield på söndagskvällen och skadats. Tornen ska dock fortsatt kunna sända tv- och radiosignaler.

Rapporter kommer även om strider från Kiev och Tjernihiv, och president Volodymyr Zelenskyj upprepade på söndagen sin önskan om att väst ska införa flygförbud över Ukraina.

— Världen är tillräckligt stark för att kunna stänga vårt luftrum, säger han i en video.

Polska plan till kriget i Ukraina?

Volodymyr Zelenskyj bad på lördagen USA att skicka stridsplan till Ukraina. Enligt amerikanska uppgifter diskuteras möjligheten att Polen ska skicka sina gamla sovjetiska Mig-plan till Ukraina, som ukrainska piloter är tränade att använda. Polen skulle då i sin tur få amerikanska stridsflyg av typ F-16.

Men USA har inga klara F-16-plan att skicka, så Polen skulle få förlita sig på amerikanska löften, uppger AP.

— Jag kan inte komma med någon tidsangivelse, men vi tittar mycket mycket aktivt på den lösningen, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Sjukhusfönster skadat av attacker i Mariupol, Ukraina den 3 mars.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!