Vad händer om den ryska militären gör uppror mot Vladimir Putin?
Vad händer om den ryska militären gör uppror mot Vladimir Putin? - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Sergey Pivovarov/Abaca Press/Stella Pictures

Experten: Det händer om ryska militären går emot Putin

Tusentals människor har protesterat mot Rysslands invasion av Ukraina, vilken beordrades av Vladimir Putin. Men hur stor påverkan har protesterna, och vad skulle egentligen hända om den ryska militären gick emot presidenten? Nyheter24 frågade professorn Stefan Hedlund.


Ukraina invaderades av Ryssland den 24 februari – på order om president Vladimir Putin som benämnde det hela som "en specialoperation". Läs vad vi vet om kriget här.

Det våldsamma tilltaget har lett till omfattande demonstrationer och manifestationer världen över, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om

Tusentals gripna efter protester i Ryssland

Även innanför Rysslands gränser har protester förekommit mot den ryska regimen och bara under söndagen, den 6 mars, greps 4 300 demonstranter, enligt Reuters

Men enligt Stefan Hedlund, senior professor i öststatsforskning vid Uppsala universitet, lär den inhemska befolkningens demonstrationer inte ha någon inverkan på Vladimir Putin.

– De folkliga protesterna i Ryssland har noll påverkan på Putin, säger han till Nyheter24.

Kan militären gå emot Vladimir Putin?

Det som däremot skulle kunna stoppa Vladimir Putin i den ryska offensiven är om den ryska militären går emot presidenten. Men att detta skulle ske just nu är inte troligt, menar Stefan Hedlund.

– Sannolikheten för att den ryska militären vänder sig mot Putin är i dagsläget obefintlig, men kan växa i takt med att katastrofen utvidgas, säger han och fortsätter:

– Om militären går emot Putin blir det den reguljära armén, som då riskerar att komma i blodig konflikt med Putins säkerhetsstyrkor.

Vad händer om ryska soldater vägrar strida?

Men vad händer egentligen om enskilda soldater ur Rysslands armé vägrar att strida i Ukraina? Nyheter24 frågade Stefan Hedlund.

– Ryska soldater har redan gjort myteri på fältet i Ukraina. Det är oklart vad som har hänt med dem, men de har väl knappast fått medalj.

Läs om hur Rysslandsexperten Per Enerud tror att kriget kan sluta här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!