Läkaren är strandad med sin jaguar och panter i Kiev.
Läkaren är strandad med sin jaguar och panter i Kiev. - Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT och Ferrari Press/DDP/Stella Pictures

Läkaren är fast i källare i Kiev – med en jaguar och en panter

Läkaren Girikumar Patil är, likt många andra, strandad i Ukrainas huvudstad. Det som skiljer Patil från andra Kievbor är dock det sällskap han har i källaren där han nu tar skydd: en panter och en jaguar.


Den 24 februari inledde ryska trupper vad president Vladimir Putin benämnde som "en specialoperation" i Ukraina och nu är invasionen ett faktum. Läs vad vi vet om kriget här.

Över två miljoner människor har flytt från landet, men många är fortfarande kvar på grund av striderna som gör flykten livsfarlig. 

För den indiske läkaren Girikumar Patil, boende i Kiev, är det dock inte bara våldsamheterna som håller honom kvar – utan också hans minst sagt udda husdjur, rapporterar BBC.

Girikumar Patil: "Katterna är rädda"

Det var för drygt 20 månader sedan som Girikumar Patil köpte jaguaren och pantern från Kievs zoo. Sedan dess har de bott med honom och när kriget bröt ut fick de gömma sig i källaren.

– Mina stora katter har spenderat nätterna med mig i källaren. Det har varit mycket bombningar runtomkring oss. Katterna är rädda. De äter mindre. Jag kan inte lämna dem, säger Patil till BBC. 

Endast vid ett fåtal gånger har Patil kunnat lämna sin bostad för att köpa mat, 23 kilo kött, till djuren.

Läkaren vägrar "lämna djuren"

Girikumar Patil vågar inte ta sig till gränsen med jaguaren och pantern, vilka är 20 respektive sex månader gamla.

– Jag är fast i en krigszon nu, säger han till BBC och fortsätter:

– Mina föräldrar har ringt mig och bett mig komma hem, men jag kan inte lämna djuren.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Staten brister i att skydda patientuppgifter

AI-jätten klår förväntningar

Taiwans största företag, halvledarjätten TSMC, gjorde en vinst på motsvarande över 70 miljarder kronor under första kvartalet. Det var nio procent bättre än samma period i fjol och också bättre än bedömarnas prognoser.

Minskad försäljning för Nokia

Finländska telekomkoncernen Nokia rapporterar en ökad vinst. Den justerade rörelsevinsten landade på 597 miljoner euro för det första kvartalet, vilket kan jämföras med 479 miljoner euro ett år tidigare.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

"Flera bilar i olycka, E22.", skriver polisen på sin hemsida.

Morgonens nyheter 18 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.