Volodymyr Zelenskyj är Rysslands främsta måltavla.
Volodymyr Zelenskyj är Rysslands främsta måltavla. - Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT och Ukrainian Presidential Press Office/AP/TT

Experten: Det händer om ryska trupper hittar Volodymyr Zelenskyj

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har pekats ut som den ryska militärens främsta måltavla sedan invasionen den 24 februari. Men vad händer egentligen om Zelenskyj, som ska befinna sig i Kiev, hittas av ryska trupper? Nyheter24 frågade Hugo von Essen, analytiker vid Utrikespolitiska institutet.


Den 24 februari inledde ryska trupper vad president Vladimir Putin kallat "en specialoperation" i Ukraina och vad som visat sig vara en omfattande militär invasion. Läs vad vi vet om kriget här.

Syftet med invasionen var, enligt Putin, att "demilitarisera" och "denazifiera" Ukraina och det är även detta narrativ som nu sprids i rysk statsmedia. 

Volodymyr Zelenskyj måltavla för rysk militär

Redan i ett tidigt skede pekades Ukrainas politiska ledning, och då framförallt president Volodymyr Zelenskyj, ut som den främsta måltavlan för de ryska styrkorna.

Trots det har Zelenskyj vid flera tillfällen visat upp sig i huvudstaden Kiev. 

– Jag stannar i Kiev, på mitt kontor. Jag gömmer mig inte och jag är inte rädd för någon, sade han i en video på sociala medier den 7 mars. 

Här kan du se videoklippet.

Hugo von Essen: "Viktigt för Ryssland"

Men hur pass viktigt är det, från ryskt håll, att få tag på Volodymyr Zelenskyj – och varför? Nyheter24 frågade Hugo von Essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet

– Jag skulle säga att det är väldigt viktigt för Ryssland att hitta Zelenskyj. Målet med hela det här kriget är att ta politisk kontroll över Ukraina och för att göra det måste man störta den politiska ledningen och ersätta den. 

– Det blir mycket svårare att hävda att man tagit kontroll över landet om man inte störtat den tidigare ledningen och Zelenskyj kan sitta i en bunker och skicka meddelanden som visar på att han lever och har någon form av politisk kontroll.

Hugo von Essen. Foto: Pressbild/Utrikespolitiska institutet

Vidare pekar von Essen på det uttalade syftet med invasionen.

– Det är också viktigt utifrån de mål som Ryssland har sagt sig ha för den här invasionen. Alltså, det här med att man ska demilitarisera och denazifiera Ukraina. Man menar ju att hela den politiska ledningen, inklusive Zelenskyj, är nazister.

– Vi förstår ju att det är falsk propaganda, men många i den ryska befolkningen tror ju på det här narrativet och för dem blir det ju då viktigt att hitta honom. Då kan man säga: vi lyckades med denazifieringen. 

Vad händer om ryska trupper hittar Zelenskyj?

Sedan invasionens början har det kommit rapporter om hur ryska trupper närmar sig Kiev, där Volodymyr Zelenskyj alltså ska befinna sig.  

Vad skulle då hända, om han hittas av rysk militär? Enligt Hugo von Essen finns det flera utfall.

Ukrainska soldater i Kiev. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

– Ett utfall är att han helt enkelt skulle mördas och att ingen sedan kan bevisa vad som hände, säger han och fortsätter:

– Ett annat alternativ är att man skulle ha någon slags skenrättegång, där man väldigt publikt anklagar honom för de här brotten, nazism och folkmord mot etniska ryssar, som man påstår att han begått. Då skulle det kunna bli så att han döms till döden eller fängelse.

Det senare alternativet är, enligt von Essen, förmodligen det bästa för rysk del eftersom man då kan ge sken av att "skapa rättvisa".

– Men oavsett hur det blir kommer det inte att sluta bra för Zelenskyj, om han hittas.

Vad händer om Rysslands militär dödar Zelenskyj?

Om Volodymyr Zelenskyj skulle hittas och dödas av ryska trupper kan det både skada och gynna Ryssland, menar Hugo von Essen.

– Man skulle kunna tänka sig att det kan bli en stor moralisk smäll för ukrainsk militär och att det kan leda till splittring om olika ukrainare, från olika delar av landet och med olika mål, påstår sig vara hans legitima efterträdare. Det skulle så klart den ryska sidan gynnas av.

– Men man kan också tänka sig att den ryska sidan skulle skadas av det om Zelenskyj blir någon form av martyrfigur som den ukrainska befolkningen skulle kunna enas kring och som skulle förstärka deras vilja att göra motstånd.

Volodymyr Zelenskyj. Foto: Aaron Chown/AP/TT

Om Zelenskyj på ett eller annat sätt skulle mista livet under kriget skulle det dessutom stärka enigheten i väst, enligt von Essen.

– Nu är ju västvärlden redan väldigt eniga i att fördöma Ryssland, men det skulle kunna cementera beslutsamheten att straffa Ryssland ytterligare. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

1 timme sedan
"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

1 timme sedan
Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.