Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Arkivbild.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Arkivbild. - Foto: TT

Dmytro Kuleba och Sergej Lavrov i möte: "Inga framsteg"

Rysslands invasion av Ukraina har nu pågått i mer än två veckor. I dag möts ländernas utrikesministrar Sergej Lavrov och Dmytro Kuleba för samtal.
– Vårt huvudsakliga mål är att föra de tre ledarna samman, säger Turkiets utrikesminister.


Den 24 februari inleddes Rysslands invasion av Ukraina. Sedan dess har fler än två miljoner människor flytt från Ukraina. Läs vad vi vet om kriget här.

Sergej Lavrov och Dmytro Kuleba i Turkiet

Nu träffas Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i den turkiska hamnstaden Antalya. Det är det första mötet på en sådan hög nivå sedan invasionen inleddes.

Mötet kommer till stånd sedan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talat med såväl Rysslands som Ukrainas presidenter. Erdogan, som vill agera medlare mellan länderna, har uttryckt förhoppningar om att samtalen skulle kunna avstyra en tragedi och kanske till och med bidra till ett eldupphör.

Målet med samtalet mellan Ryssland och Ukraina

Även Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu kommer att medverka vid torsdagens samtal. Enligt honom syftar samtalet till att bereda väg för ett möte mellan de två ländernas presidenter där förhoppningen är att även Recep Tayyip Erdogan ska delta.

— Vårt huvudsakliga mål är att föra de tre ledarna samman, säger Cavusoglu enligt den turkiska tidningen Hürriyet.

Dmytro Kuleba säger i en video på Facebook att hans förväntningar på mötet är "begränsade". Om samtalen ska bli framgångsrika beror på vilka instruktioner och direktiv Lavrov har med sig från Kreml, säger Kuleba.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att mötet mellan utrikesministrarna är ett viktigt led i förhandlingsprocessen, skriver Interfax.

Ukrainas utrikesminister: "Inga framsteg"

Efter mötet uppgav Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister, att "inga framsteg" hade nåtts, rapporterar Sky News. 

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!