Tamilgerillan utlyser vapenvila

Den tamilska gerillan i Sri lanka tillkännagav i dag en ensidig vapenvila.


Den tamilska gerillan i Sri lanka tillkännagav på söndagen en ensidig vapenvila i konflikten med regeringen i Colombo. Den avvisades omedelbart av regeringen som förklarade att en total kapitulation är enda alternativet.

I ett uttalande från gerillan hette det att man beslutat om ensidig vapenvila för att hjälparbetare ska kunna gå in i stridsområdet och hjälpa flyktingar.

Men Sri Lankas försvarsminister kallade vapenvilan för ett "skämt".

– Detta är ett skämt. De strider inte mot oss, de flyr från oss. Det behövs inget eldupphör. De måste ge sig. Så är det bara, sade försvarsminister Gotabaya Rajapaksa i en telefonintervju.

Gerillan Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE) har de senaste månaderna varit hårt trängd av Sri Lankas armé och bara kontrollerat en liten kustremsa i den norra delen av ön.

Striderna har orsakat en katastrofal flyktingsituation. Och tusentals civila har dödats de senaste månaderna när de kommit i skottlinjen för de stridande.

Beskedet om en ensidig vapenvila kommer sedan regeringen i Colombo vägrat stoppa sin offensiv mot gerillan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.