Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Tamilgerillan utlyser vapenvila

Nyheter | 26/04/2009 13:29

Den tamilska gerillan i Sri lanka tillkännagav i dag en ensidig vapenvila.

Den tamilska gerillan i Sri lanka tillkännagav på söndagen en ensidig vapenvila i konflikten med regeringen i Colombo. Den avvisades omedelbart av regeringen som förklarade att en total kapitulation är enda alternativet.

I ett uttalande från gerillan hette det att man beslutat om ensidig vapenvila för att hjälparbetare ska kunna gå in i stridsområdet och hjälpa flyktingar.

Men Sri Lankas försvarsminister kallade vapenvilan för ett "skämt".

– Detta är ett skämt. De strider inte mot oss, de flyr från oss. Det behövs inget eldupphör. De måste ge sig. Så är det bara, sade försvarsminister Gotabaya Rajapaksa i en telefonintervju.

Gerillan Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE) har de senaste månaderna varit hårt trängd av Sri Lankas armé och bara kontrollerat en liten kustremsa i den norra delen av ön.

Striderna har orsakat en katastrofal flyktingsituation. Och tusentals civila har dödats de senaste månaderna när de kommit i skottlinjen för de stridande.

Beskedet om en ensidig vapenvila kommer sedan regeringen i Colombo vägrat stoppa sin offensiv mot gerillan.

Skrivet av: