Två dygns eldupphör i Sri Lanka

Sri Lankas president gav i dag armén order om att inte anfalla tamilgerillan.


Sri Lankas president gav på söndagen armén order om att inte anfalla den tamilska gerillan under de närmaste två dygnen. De civila som är instängda bland gerillan ska få en chans att ta sig ut, sade presidenten.

Armén har omringat resterna av LTTE-gerillan - "tamilska tigrarna" - i ett 17 kvadratkilometer stort djungelområde vid landets nordöstra kust. Sannolikt skulle soldaterna kunna krossa gerillan, och därmed sätta punkt för Asiens längsta inbördeskrig, men intensiva vädjanden från omvärlden att skydda civilbefolkningen har hittills avhållit armén från att sätta in en slutoffensiv.

President Mahinda Rajapaksa motiverade det tillfälliga vapenstilleståndet med firandet av det singalesiska och tamilska nyåret måndag-tisdag. Han sade att armén inte får öppna eld annat än i självförsvar.

Mänskliga sköldar

Regeringen säger att det finns omkring 60 000 civila bland gerillan, medan FN har beräknat antalet till snarare 100 000. Men det är inte så lätt att bara tillfälligt iaktta eldupphör. Enligt rader av vittnesmål håller gerillan de civila som mänskliga sköldar och skjuter dem som försöker fly.

När presidenten i slutet av januari erbjöd "fri lejd" ut ur området under två dygn och uppmanade gerillan att låta folk ge sig iväg, sade LTTE-ledningen nej. Någon kommentar till söndagens vapenvila hördes inte.

Båda sidor i konflikten har fått hård kritik från människorättsorganisationer och utländska regeringar för att inte ta hänsyn till de civilas lidande. Uppgifter om att många civila har hamnat i skottlinjen och dödats under de senaste veckornas strider har inte kunnat bekräftas, eftersom regeringen inte släpper in oberoende medier i stridsområdet.

Cyanidkapslar

Presidenten uppmanade på söndagen än en gång gerillan att lägga ned vapnen och kapitulera. Han sade att LTTE en gång för alla måste ta avstånd från terrorism och våld. LTTE har sagt att den aldrig ger upp kampen för en egen tamilsk stat.

Att gerillan skulle kapitulera verkar inte sannolikt, bland annat med tanke på att krigarna är försedda med en cyanidkapsel för att kunna begå självmord hellre än att låta sig gripas. Kriget i Sri Lanka har pågått sedan 1983 och krävt minst 70 000 liv.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!