Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Carl Bildt medlar i Sri Lanka

Nyheter | 26/04/2009 20:57

Sveriges utrikesminister ger sig in i konflikten mellan regeringen och den tamilska gerillan.

Utrikesminister Carl Bildt och kolleger från Storbritannien och Frankrike reser till Sri Lanka på onsdag för att eventuellt medla i konflikten mellan regeringen och den tamilska gerillan, rapporterar AFP.

Gerillan tillkännagav i dag en ensidig vapenvila i konflikten med regeringen i Colombo. Den avvisades omedelbart av regeringen som förklarade att en total kapitulation är enda alternativet.

I ett uttalande från gerillan hette det att man beslutat om ensidig vapenvila för att hjälparbetare ska kunna gå in i stridsområdet och hjälpa flyktingar.

Men Sri Lankas försvarsminister kallade vapenvilan för ett "skämt".

– Detta är ett skämt. De strider inte mot oss, de flyr från oss. Det behövs inget eldupphör. De måste ge sig. Så är det bara, sade försvarsminister Gotabaya Rajapaksa i en telefonintervju.

Gerillan Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE) har de senaste månaderna varit hårt trängd av Sri Lankas armé och bara kontrollerat en liten kustremsa i den norra delen av ön.

Striderna har orsakat en katastrofal flyktingsituation. Och tusentals civila har dödats de senaste månaderna när de kommit i skottlinjen för de stridande.

Skrivet av: