Carl Bildt medlar i Sri Lanka

Sveriges utrikesminister ger sig in i konflikten mellan regeringen och den tamilska gerillan.


Utrikesminister Carl Bildt och kolleger från Storbritannien och Frankrike reser till Sri Lanka på onsdag för att eventuellt medla i konflikten mellan regeringen och den tamilska gerillan, rapporterar AFP.

Gerillan tillkännagav i dag en ensidig vapenvila i konflikten med regeringen i Colombo. Den avvisades omedelbart av regeringen som förklarade att en total kapitulation är enda alternativet.

I ett uttalande från gerillan hette det att man beslutat om ensidig vapenvila för att hjälparbetare ska kunna gå in i stridsområdet och hjälpa flyktingar.

Men Sri Lankas försvarsminister kallade vapenvilan för ett "skämt".

– Detta är ett skämt. De strider inte mot oss, de flyr från oss. Det behövs inget eldupphör. De måste ge sig. Så är det bara, sade försvarsminister Gotabaya Rajapaksa i en telefonintervju.

Gerillan Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE) har de senaste månaderna varit hårt trängd av Sri Lankas armé och bara kontrollerat en liten kustremsa i den norra delen av ön.

Striderna har orsakat en katastrofal flyktingsituation. Och tusentals civila har dödats de senaste månaderna när de kommit i skottlinjen för de stridande.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Polisen i Härnösand rapporterar om brand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.