Skarp lankesisk protest mot Norge

Sri Lankas regering överlämnade i dag en skarpt formulerad protest mot Norge.


Sri Lankas regering överlämnade på söndagen en skarpt formulerad protest mot Norge, för att tamilska demonstranter kunde ta sig in på lankesiska ambassaden i Oslo.

Norges ambassadör i Colombo uppkallades till lankesiska utrikesdepartementet, där han fick ta emot protestnoten.

– Det faktum att angriparna kunde ta sig upp till byggnadens femte våning och orsaka omfattande skador visar att de norska myndigheterna misslyckades med att tillhandahålla det skydd som de var förpliktade till, sade kabinettssekreteraren Palitha Kohona till nyhetsbyrån AFP.

Han sade att myndigheterna i Oslo borde ha begripit att Sri Lankas ambassad var ett möjligt mål för de hundratals tamiler i Oslo som i en vecka demonstrerat mot Sri Lankas regering.

I Oslo sade en talesman för polisen att ett hundratal tamilska demonstranter försökte storma ambassaden och att ett okänt antal lyckades ta sig in. Enligt polisen pågick ockupationen i ungefär fem minuter. Han ville inte säga hur många poliser som bevakade ambassaden.

Sri Lankas ambassadör Esala Weerakoon sade att datorer, kopieringsapparater, dörrar och fönster slogs sönder. Han framförde en muntlig protest till norska utrikesdepartementet mot den bristande säkerheten runt ambassaden och sade att han kommer att överlämna en formell protest på tisdag, när arbetet i regeringskanslierna har börjat igen.

Flera dagar i rad har tamiler demonstrerat i Oslo mot situationen i Sri Lanka, där tiotusentals civila tamiler är instängda i ett litet område tillsammans med resterna av gerillan LTTE. Runt området i nordöstra Sri Lanka står den lankesiska armén och det råder stor oro för de civilas säkerhet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!