Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sri Lanka: Militären hejdar sig

Nyheter | 27/04/2009 09:41

Den lankesiska militären har beordrats att stoppa artilleribeskjutning.

Den lankesiska militären har fått order om att stoppa artilleribeskjutningen och flygangreppen mot den tamilska gerillan för att inte orsaka civila dödsfall, meddelar regeringen enligt AFP.

Tidigare i dag anföll armén "från alla håll" mot det lilla område på Sri Lankas nordöstra kust där LTTE biter sig fast och där tiotusentals civila finns kvar, uppgav den LTTE-vänliga webbsidan Tamilnet. Det fanns ingen omedelbar kommentar från armén.

Enligt Tamilnet finns 160 000 civila kvar i området. FN anger antalet till cirka 50 000, medan regeringen hävdar att 15 000-20 000 civila hålls som gisslan av gerillan.

"Om den väntade offensiven fortsätter blir det mer än 10 000 offer, eftersom området är tätbefolkat och det inte finns något skydd mot bomber, granater och kulor", varnade den gerillavänliga hjälpgruppen TRO.

I helgen utlyste LTTE en ensidig vapenvila, men regeringssidan vägrade överväga eldupphör och krävde att gerillan kapitulerar totalt.

På söndagen bekräftade svenska utrikesdepartementet att Bildt reser till Sri Lanka på onsdag tillsammans med sina brittiska och franska kollegor David Miliband och Bernard Kouchner.

Trion kommer främst att inrikta sig på internflyktingarnas humanitära situation.

Skrivet av: