Finns det någonting som skulle kunna få Vladimir Putin att avbryta kriget?
Finns det någonting som skulle kunna få Vladimir Putin att avbryta kriget? - Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT och Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Experten: Det skulle kunna få Putin att avbryta kriget i närtid

Ett fullskaligt krig pågår i Ukraina och hela världen väntar på Rysslands president Vladimir Putins nästa drag. Men finns det någonting som skulle kunna få den ryske ledaren att avbryta kriget – innan han tagit kontroll över hela Ukraina? Nyheter24 frågade Hugo von Essen, analytiker vid Utrikespolitiska institutet.


Ryska trupper invaderade Ukraina den 24 februari och kriget, som nu pågått i veckor, har orsakat stor förödelse och skördat otaliga människoliv. Här kan du läsa vad vi vet om kriget.

I samband med invasionen uppgav Rysslands president Vladimir Putin att målet med vad han kallade "en specialoperation" i Ukraina var att "demilitarisera" och "denazifiera" landet.

Vad skulle kunna få Putin att avbryta kriget?

Men finns det någonting som skulle kunna få Putin att avsluta den ryska offensiven i Ukraina redan i närtid, innan man tagit kontroll över hela landet? 

Enligt Hugo von Essen, analytiker vid Utrikespolitiska institutet, finns det två tänkbara scenarier som kan få den ryske ledaren att avbryta kriget.

Hugo von Essen. Foto: Pressbild/Utrikespolitiska institutet

Scenario 1: Diplomatisk lösning på Rysslands villkor

Det första scenariot är, enligt Hugo von Essen, om Ukraina skulle gå med på en diplomatisk lösning – som sker på Rysslands villkor. Alltså, att Ryssland får igenom sina krav och når ett utfall där man får politisk kontroll över Ukraina och stoppar landet från en "integration med väst".

Foto: Felipe Dana/AP/TT

– Dessa krav skulle alltså vara att Ukraina erkänner Krim som ryskt, erkänner separatistrepublikerna som självständiga, skriver in evig neutralitet i konstitutionen, och avvecklar landets militär, säger von Essen till Nyheter24 och fortsätter:

– Ryssland skulle dock fortfarande vara ett hot mot Ukraina efter ett tillbakadragande av ryska trupper, och om Ukraina skulle fortsätta försöka bli europeiskt, demokratiskt och stabilt så skulle Ryssland antagligen igen ta till olika åtgärder, inklusive militära, för att stoppa detta – och då skulle Ukraina inte kunna försvara sig.

Scenario 2: Vladimir Putins styre hotas

Det andra scenariot som skulle kunna få Vladimir Putin att avbryta kriget i närtid är om hans egen makt hotas och han, som Hugo von Essen säger, "inser att det är farligare för hans styre att fortsätta kriget än att avsluta det".

– Det är antagligen i så fall för att krigets kostnader och ekonomiska sanktioner skapar allt för stora inhemska problem för Putin, som då börjar bli farliga, förklarar von Essen.

– I sådant fall skulle han kunna dra tillbaka trupperna, och försöka sälja in till den ryska befolkningen att man ändå har lyckats med sina ”mål”. Inte de riktiga målen, alltså politisk kontroll över Ukraina, utan de falska narrativen som används: man har försäkrat sig om att Ukraina inte är nazistiskt, inte har kärnvapen, och inte begår folkmord mot etniska ryssar.

Vladimir Putin. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Hugo von Essen: "Osannolikt i nuläget"

Men hur troligt är det då att något av dessa scenarier blir till verklighet? Enligt Hugo von Essen är det inte helt osannolikt, men det lär inte ske i närtid.

– Scenario nummer ett osannolikt i nuläget eftersom jag har svårt att se att Ukraina skulle gå med på Rysslands krav, med tanke på hur bra det går för Ukraina, hur stark den ukrainska motståndsviljan är, och hur mycket Ukraina vill tillhöra det fria Europa och inte det auktoritära Ryssland. 

– Det som skulle kunna få Ukraina att gå med på detta är att den humanitära katastrofen i Mariupol replikeras i många andra ukrainska städer, och kanske att europeiska huvudstäder börjar sätta tryck på Ukraina att gå med på en diplomatisk lösning.

Foto: Felipe Dana/AP/TT

Det som talar emot scenario nummer två är i stället Vladimir Putins makt.

– Putin har så stark kontroll över det ryska samhället och alla dess delar. Det kommer därför antagligen dröja innan missnöjet blir så stort att det blir ett hot mot hans styre – om det ens någonsin blir det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.