Volodymyr Zelenskyj föreslår Jerusalem som platsen för samtal mellan Ukraina och Ryssland.
Volodymyr Zelenskyj föreslår Jerusalem som platsen för samtal mellan Ukraina och Ryssland. - Foto: Ukrainian Presidential Press Office/AP/TT och Jack Guez/AP/TT

Volodymyr Zelenskyj: Jerusalem är rätt plats

Jerusalem är den rätta platsen för att hålla fredssamtal med Ryssland, anser Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. USA:s president Joe Biden åker samtidigt till Polen.


Volodymyr Zelenskyj framträdde via videolänk i det israeliska parlamentet knesset under söndagen och uppmanade då Israel att sluta försöka förhålla sig neutralt till Rysslands invasion av Ukraina.

— Man kan medla mellan stater, men inte mellan gott och ont, sade Zelenskyj.

Naftali Bennett i samtal med Putin och Zelenskyj

Israels premiärminister Naftali Bennett har hållit flera samtal med såväl Zelenskyj som Rysslands president Vladimir Putin sedan krigets utbrott. Den 5 mars höll han ett tretimmarsmöte med Putin i Moskva.

Israel har goda relationer till både Ryssland och Ukraina och Bennett har hittills uttryckt sig försiktigt. Landet har sänt humanitärt stöd till Ukraina, men inget krigsmateriel. Och det har inte heller lagt några sanktioner mot Ryssland.

Zelenskyj: Vill ha samtal med Ryssland i Jerusalem

— Vi är tacksamma för all hans ansträngning. Så förr eller senare kan vi inleda samtalet med Ryssland. Kanske i Jerusalem, säger Volodymyr Zelenskyj i ett inspelat meddelande som publicerades i sociala medier efter framträdandet i knesset.

— Det är den rätta platsen för att uppnå fred. Om det är möjligt.

Zelenskyj sade vidare att hans framträdande gjorde det svårt för Rysslands propagandamaskin, eftersom han "talade till knesset och hela nationen Israel ... Ukrainas president, som i Ryssland anklagas för nazism".

Ryssland har motiverat sin invasion av Ukraina med att landet behöver "avnazifieras". President Zelenskyj är själv jude och har släktingar som dödades i Förintelsen.

Joe Biden reser till Polen

USA:s president Joe Biden åker till Polen på fredag för att diskutera kriget och den humanitära krisen med landets president Andrzej Duda. Innan dess möter Biden under veckan ledarna för Nato, G7 och EU i Bryssel.

"Resans fokus kommer att vara att fortsätta samla världen till stöd för det ukrainska folket och mot president Putins invasion av Ukraina," säger Vita husets talesperson Jen Psaki.

Det finns inga planer på att Biden ska resa in i Ukraina.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!