Vladimir Putin med familj i Primorsky Krai år 2002.
Vladimir Putin med familj i Primorsky Krai år 2002. - Foto: Alexei Nikolsky och Wikimedia Commons

Uppgifter: Putin har evakuerat sin familj till bunker i Sibirien

En rysk professor, Valery Solovey, påstår att Putin har skickat sin familj till en bunker i Sibirien, byggd för att klara kärnvapenattacker. Solovey har tidigare påstått att Putin lider av en sjukdom, något som gör att han av många betraktas som en konspirationsteoretiker.


Ryske professorn Valery Solovey, 61, har, enligt Daily Mail, presenterat en teori om att Vladimir Putins familj i helgen reste till Sibirien för att sättas i säkerhet vid en kärnvapenattack. Enligt Solovey ska de ha rest till en hemlig plats vid en bergskedja i Altaj. 

Enligt Daily Mail betraktas Valery Solovey som en konspirationsteoretiker och bluffmakare, efter att han har påstått att Vladimir Putin lider av en tidigare okänd sjukdom. 

Påstår att Putins familj göms i en bunker 

Nu menar han att på den hemliga platsen, dit familjen har åkt, ska det finnas en “underjordisk stad” i form av en enorm lyxbunker som byggts för att kunna motstå en kärnvapenattack. 

Solovey ska ha skrivit om att Putin både är fysiskt och psykiskt sjuk på sin Telegramsida, och blev därefter gripen och förhörd under många timmar. Senare släpptes han, men utredningen ska fortfarande vara pågående. 

Efter han blev släppt ska Solovey ha publicerat en video där han hävdar att Putins familj ska ha åkt iväg till Sibirien. Enligt Solvey kommer uppgifterna från källor i Kreml. 

– I helgen evakuerades president Putins familj till en specialbunker, byggd i händelse av kärnvapenkrig, säger han i videon och fortsätter: 

– Bunkern ligger i Altaj. Det är egentligen ingen bunker, utan en hel underjordisk stad, utrustad med den senaste tekniken.

Vittnen bekräftar hans uppgifter

Flera vittnen i bergen i sibiriska Altaj har kunnat bekräfta vissa delar av professorns uppgifter. Man ska ha sett åtskilliga ventilationshål i marken runt platsen, och även en modern högspänningsledning. 

I sin video uppgav aldrig Solovey vilka av Vladimir Putins familjemedlemmar som ska ha åkt till den hemliga platsen, skriver Daily Mail.

Här kan du läsa mer om Putins familj – döttrarna, exfrun och den beryktade gymnastromansen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!