Maria Zakharova skriver om Sverige i ett inlägg på Facebook.
Maria Zakharova skriver om Sverige i ett inlägg på Facebook. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Russian Foreign Ministry Press Service/AP/TT

Ryska UD-chefens plötsliga utspel: “Och det är Sverige”

Hon har prisats av president Vladimir Putin och är en av utrikesminister Sergej Lavrovs allra närmaste. Men Maria Zakharova, som gjort sig känd för sin pro-ryska propaganda, är också svartlistad inom EU. Nu har hon gjort ett utspel mot Sverige.


Maria Zakharova är chef för det ryska utrikesdepartementet och har sedan flera år tillbaka haft en betydande roll i det ryska propagandamaskineriet. 

Hon prisades för sitt arbete, och sin lojalitet, av Rysslands president Vladimir Putin år 2017 och syns ofta tillsammans med sin överordnade: utrikesminister Sergej Lavrov.

Här kan du läsa om den 26-åriga kvinna som påstås vara Lavrovs styvdotter.

Maria Zakharova skriver om Sverige på Facebook

Sedan ryska trupper invaderade Ukraina den 24 februari har miljontals invånare flytt sina hem. Tusentals av dem har kommit till Sverige och i samband med detta har både polisen och politiker varnat för att ukrainska kvinnor och barn riskerar att utnyttjas. Läs mer om det här.

Dessa uttalanden har Maria Zakharova uppmärksammat i ett inlägg på Facebook.

Foto: Skärmavbild/Facebook/Maria Zakharova

"Hur många barn och vuxna som hamnat  i Skandinavien illegalt och utan registrering kan ingen ens säga.  Och detta är Sverige, ett av de mest välmående länderna i Europa!", skriver hon enligt en översättning från Expressen och fortsätter:

"Och, ärligt talat, vi medger, det är långt ifrån en nyckelriktning för ukrainska flyktingar. Vad som ska hända med dessa människor inklusive kvinnor och barn i andra länder är hemskt att föreställa sig”.

Experten om Maria Zakharovas utspel: "Strunt"

När Expressen talar med Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier, fattar han sig kort om vad han tycker om Maria Zakharovas inlägg.

– Vad ska man säga? Det hon säger är det vanliga struntet, säger han till tidningen.

Här kan du läsa om hur Sverige framställs i rysk statsmedia.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!