Ryska oligarker är fortsatt välkomna i Turkiet.
Ryska oligarker är fortsatt välkomna i Turkiet. - Foto: Anthony Anex/AP/TT och IHA/AP/TT

Ryska oligarker flockas i Natolandet: ”Är välkomna”

Västvärlden har, sedan invasionen av Ukraina, riktat hårda sanktioner mot det ryska toppskiktet: oligarkerna. Men på vissa håll är miljardärerna fortsatt välkomna att leva obegränsat och göra affärer.


Den 24 februari invaderade ryska styrkor Ukraina och vecka efter vecka har ett fullskaligt krig utvecklat sig i landet. Här kan du läsa om krigets första månad.

Sedan invasionen inleddes har västvärlden riktat skarpa sanktioner mot Ryssland och mer specifikt landets inflytelserika, och mycket förmögna, oligarker. Läs om några av de mäktigaste oligarkerna här.

Oligarken: "Förstår inte hur vi ska överleva"

Sanktionerna har lett till en rad utspel från oligarker som är bosatta utanför ryska gränser.

– Vi förstår inte hur vi ska överleva, sade exempelvis Pjotr Aven, Rysslands tidigare utrikesekonomiska minister och enligt EU en av Putins närmsta oligarker, till Financial Times om sin finansiella situation i Storbritannien efter sanktionerna.

Ryska oligarker välkomna i Turkiet

Men oligarkerna har redan lyckats hitta tillflyktsorter där de fortsatt kan leva ett liv i lyx. Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur Dubai blivit allt mer populärt bland de ryska miljardärerna.

Oligarkerna har dock en fristad betydligt närmare Ryssland än så. I Natolandet Turkiet är oligarkerna nämligen fortsatt välkomna – något som landets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu betonade under helgen.

– Ryska oligarker är välkomna att göra affärer i Turkiet så länge de följer internationell rätt, sade han då, enligt SVT.

Roman Abramovitjs miljardfartyg lägger till

Medan andra länder beslagtagit lyxjakter som tillhör ryska oligarker har Turkiet i stället låtit dem lägga till i turkiska hamnar. För en dryg vecka sedan sökte sig till exempel två av Roman Abramotivjs lyxjakter till semesterorter i landet.

Lyxjakten "Eclipse", som är 160 meter lång och värderad till drygt sju miljarder kronor, kastade ankare vid Marmaris, medan toppmoderna "My Solaris", som är värderad till sex miljarder kronor, lade till i Bodrum. Läs mer om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!