Ukraina förbereder sig för angrepp i öst.
Ukraina förbereder sig för angrepp i öst. - Foto: Ukrainian Presidential Press Office/AP/TT och Petros Giannakouris/AP/TT

Zelenskyj: Förbereder för större ryska angrepp i öst

Inte mycket tyder på att Ryssland håller sitt löfte om minskad militär aktivitet i norra Ukraina. Ukraina förbereder likväl för upptrappade strider i landets östra delar.
– Ryska styrkor ökar i antal i Donbass, vi gör oss redo för detta, säger president Volodymyr Zelenskyj i sitt nattliga tal till nationen.


De ryska angreppen i Ukraina fortsätter på krigets 36:e dag.

Under onsdagen, en dag efter att Ryssland lovat att den militära aktiviteten runt huvudstadsområdet och staden Tjernihiv skulle trappas ned, fortsatte angreppen. Vittnen rapporterade också om artillerield i hårt angripna Irpin, nära Kiev, samtidigt som attackerna i östra Donbassregionen uppges ha blivit fler.

I sitt nattliga tal, filmat utanför en regeringsbyggnad i Kiev, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att han inte litar på de ryska utfästelserna om att skala ner sitt militära engagemang:

— Vi litar inte på någon, inte på en enda vacker fras.

Ryssland tros omgruppera i Ukraina

De senaste dagarna har flera uttalanden från bland andra Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu och generalmajor Igor Konasjenkov antytt att planen är att fokusera på Ukrainas östra delar.

— Vi kommer inte att ge dem något. Vi kommer att slåss för varje meter av vårt territorium, säger Volodymyr Zelenskyj.

Ukrainas president höll ett tal utomhus i Kiev på onsdagskvällen.

Zelenskyjs tolkning av situationen tycks stämma överens med hur USA bedömer den. Sedan fredssamtalen i tisdags har endast runt en femtedel av de ryska förbanden runt Kiev omgrupperat, enligt USA. En del av styrkorna bedöms omgruppera till Belarus.

Enligt försvarshögkvarteret Pentagon finns det tecken på att styrkor som har ockuperat området kring det nedlagda kärnkraftverket Tjernobyl har börjat dra sig tillbaka.

— Vi har inte sett någon återvända till sina hemgarnisoner, vilket är viktigt. För om Ryssland menar allvar med att trappa ned, vilket de påstår, så borde de skicka hem dem, vilket de inte har gjort, säger Pentagons talesperson John Kirby på en presskonferens.

— Vår bedömning är att de kommer att rusta upp styrkorna, fylla på dem, och skicka tillbaka dem någon annanstans i Ukraina.

Ryssland lovar eldupphör i Mariupol

I ett utspel på onsdagskvällen uppgav Ryssland tänkte utlysa eldupphör i hårt drabbade Mariupol på torsdagsmorgonen för att kunna evakuera civila, rapporterar AFP.

"För att denna humanitära operation ska lyckas föreslår vi att den utfärdas med direkt inblandning av FN:s flyktingkommissariat och Internationella rödakorskommittén", meddelade det ryska försvarsdepartementet.

Enligt Ryssland ska en humanitär korridor öppnas till Zaporizjzja, som kontrolleras av Ukraina, men det har inte kommit någon oberoende information om eldupphöret.

Situationen i den av Ryssland belägrade staden Mariupol beskrivs som humanitärt katastrofal. Flera tidigare evakueringsförsök har misslyckats efter åtskilliga rapporter om fortsatt beskjutning under andra utlovade eldupphör.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!