Hur påverkas fredssamtalen av avrättningarna i Butja?
Hur påverkas fredssamtalen av avrättningarna i Butja? - Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT och Rodrigo Abd/AP/TT

Experten: Så påverkas fredssamtalen av massakern i Butja

Anklagelser om krigsbrott har riktats mot Ryssland efter rapporter om avrättade civila i ukrainska Butja. Men hur påverkar det förhandlingarna mellan länderna? Nyheter24 frågade Hugo von Essen, analytiker vid Utrikespolitiska institutet.


Den 24 februari invaderade ryska styrkor Ukraina och sedan dess har vittnesmål såväl som bilder visat på förödelsen i landet – inte minst från staden Butja, där civila ska ha avrättats på öppen gata. Läs mer om det här.

Ryssland har, efter dessa rapporter, anklagats för krigsförbrytelser och ytterst ansvarig är president Vladimir PutinHär kan du läsa om vad som krävs för Putin ska kunna fällas för krigsbrott.

"Vill slåss till sista blodsdroppen"

Innan det som beskrivits som en massaker i Butja har delegationer från Ukraina och Ryssland haft flera möten där man förhandlat. 

Men påverkas fredssamtalen av de många anklagelserna om krigsbrott? Nyheter24 frågade Hugo von Essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

– Ja och nej, svarar von Essen. På ett sätt finns det nog ännu mindre vilja, från ukrainskt håll, att göra en deal. Man kan tänka sig att det stärker känslan av att man vill slåss till sista blodsdroppen och att det stärker tanken att det inte finns någon som helst idé att sluta någon slags fred med en motpart som agerar så här. 

– Det stärker farhågorna om att, även om man sluter fred och kanske lämnar över områden till Ryssland, så kanske sådana här saker ändå händer.

Foto: Felipe Dana/AP/TT

Men hur förhandlingarna fortlöper påverkas också av hur kriget utvecklar sig. 

– Skulle det bli så att Ryssland lyckas vända situationen till sin fördel och Ukraina inte längre har något val, då spelar anklagelserna inte så stor roll, säger von Essen till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!