Hur sannolikt är det att Vladimir Putin ställs inför rätta?
Hur sannolikt är det att Vladimir Putin ställs inför rätta? - Foto: Rodrigo Abd/AP/TT och Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Experten: Det krävs för att Putin ska fällas för krigsbrott

Ryssland anklagas för en rad krigsbrott i Ukraina. Men hur ser egentligen ansvarskedjan ut – och hur sannolikt är det att Vladimir Putin ställs inför rätta och fälls för krigsförbrytelser?


Ryska trupper invaderade Ukraina den 24 februari och sedan dess har flera ukrainska städer förstörts och tusentals människor har dött. Här kan du läsa om krigets första månad.

Under veckorna som gått har det kommit flera rapporterar om att ryska styrkor begår krigsbrott – allra senast i den ukrainska staden Butja där civila ska ha avrättats på öppen gata, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om

"Väldigt många potentiella krigsförbrytelser"

Men det som beskrivits som en massaker i Butja är inte det enda krigsbrott den ryska militären kan ha begått.

– Det är väldigt många potentiella krigsförbrytelser, framförallt då i form av olika angrepp som har riktat sig mot civilbefolkningen på olika sätt, säger Inger Österdahl, professor i folkrätt vid Uppsala universitet, till Nyheter24 och fortsätter:

– Civilbefolkningen ska hållas utanför strider överhuvudtaget. Man får aldrig angripa civilbefolkningen och de ska hållas utanför indirekta effekter också.

Volodymyr Zelenskyj. Foto: Ukrainian Presidential Press Office/AP/TT

Ett exempel på sådana mer indirekta effekter är utsvältning av civila, uppger Österdahl. Just detta har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklagat ryska trupper för. 

— De blockerar medvetet städer och orsakar svält. Målet för Rysslands militär är att döda så många civila som möjligt, sade han häromdagen.

Här kan du läsa mer om vad som är förbjudet i krig.

Vem är ansvarig för krigsbrotten i Ukraina?

Men hur ser egentligen ansvarskedjan ut när det gäller krigsbrott? Nyheter24 frågade Jessica Almqvist, professor i internationell rätt och mänskliga rättigheter vid Lunds universitet.

– I krig ligger det straffrättsliga ansvaret framför allt hos befälen. För att ett befäl ska kunna hållas ansvarig för krigsbrott måste det finnas bevis på antingen att befälet gav order om krigsbrott eller visste om eller borde vetat om att sådana brott begicks utan att göra något åt det.

"Vladimir Putin har det yttersta ansvaret"

Vilket ansvar bär då Vladimir Putin i dessa potentiella krigsförbrytelser?

– Som högsta befälhavare för de ryska styrkorna har Putin det yttersta ansvaret för att de efterlever krigets lagar. Om ett lägre befäl ger order om krigsbrott på grund av feltolkning av Putins order blir det lägre befälet ansvarig för att ha beordrat krigsbrottet. Då kan Putin bli ansvarig för att inte ha straffat det lägre befälet eller för att han inte förhindrat att brottet begicks, konstaterar Jessica Almqvist.

Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/AP/TT

Hur stor är chansen att Putin fälls för krigsbrott?

Vägen mot rättegång och en fällande dom mot Vladimir Putin är dock knepig.

– Så länge Putin är kvar vid makten kommer han inte att ställas inför rätta i Ryssland.  Som sittande president är han också skyddad från att bli utlämnad till ett annat land för att ställas inför rätta där, säger Jessica Almqvist till Nyheter24 och fortsätter:

– Även om den internationella brottmålsdomstolen i Haag inte tillerkänner immunitet till sittande presidenter och i princip skulle kunna ställa Putin till svars kommer detta inte kunna ske såvida han inte självmant åker dit alternativt blir avsatt och utlämnad.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!