Kvinnor i Ukraina vittnar om sexuellt våld.
Kvinnor i Ukraina vittnar om sexuellt våld. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Felipe Dana/AP/TT

Anna, 50, våldtogs av ryska soldater: "Har en fråga till Putin"

Kriget i Ukraina har skördat tusentals offer och flera miljoner människor är på flykt. Samtidigt kommer vittnesmål om våldtäkter och avrättningar från överlevande i landet.
– Varför händer det här?, säger Anna, 50, till BBC.
Denna text innehåller grafiska beskrivningar av sexuellt våld.


Den 24 februari korsade ryska trupper gränsen till Ukraina – något som Vladimir Putin kallat en "militäroperation". I själva verket var det en fullskalig invasion, som lett till alltjämt stigande dödstal i krigets spår. 

Sedan krigets början har det rapporterats om hur rysk militär anklagats för att ha begått krigsbrott, bland annat i Butja där civila ska ha avrättats på öppen gata. Här kan du läsa svenske Semins vittnesmål från Butja.

Texten nedan innehåller grafiska beskrivningar av sexuellt våld.

Ukrainska kvinnor vittnar om våldtäkter

Nu träder också allt fler ukrainska kvinnor fram och vittnar om övergrepp och våldtäkter under pistolhot. 

I ett reportage av BBC, där man på plats i Ukraina sammanställt vittnesmål om sexuellt våld, berättar 50-åriga Anna, som egentligen heter någonting annat, om hur en rysk soldat stormat in i hennes bostad utanför Kiev.

– Under pistolhot tog han mig till ett närliggande hus. Han beordrade mig: "Ta av dig kläderna, annars skjuter jag dig". Han fortsatte att dödshota mig om jag inte gjorde som han sade. Sedan började han våldta mig, berättar hon.

I samband med att Anna fördes bort från sitt hem sköts hennes make, som försökt ingripa och stoppa soldaterna, med flera skott. På grund av striderna kunde han inte föras till sjukhus och två dagar senare avled han av sina skador. 

Förstörelse i Irpin nordöst om Kiev. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

En granne till Anna, en kvinna i 40-årsåldern, ska ha blivit våldtagen av samma soldat, som sedan skar halsen av henne – något som bekräftades av ukrainsk polis som, när BBC var på plats, kunde gräva upp kvinnans kropp ur en grund grav. 

Flera våldtäktsoffer i Ukraina uppges vara gravida

Offren för sexuellt våld i det krigsdrabbade Ukraina uppges vara många – och flera av dem är minderåriga.

– Omkring 25 flickor och kvinnor i åldrarna 14 till 24 år blev systematiskt våldtagna i en källare i ett hus i Butja under ockupationen. Nio av dem är gravida, säger Lyudmyla Denisova, Ukrainas ombudsman för mänskliga rättigheter, till BBC.

Foto: Felipe Dana/AP/TT

"Varför ockuperar och mördar han?"

När BBC talar med Anna riktar hon sig avslutningsvis direkt till Rysslands president.

– Jag vill fråga Putin: varför händer det här? Jag förstår inte. Vi lever inte under stenåldern, varför kan han inte förhandla? Varför ockuperar och mördar han?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!