Nya dåd i Sydthailand före minnesdag

Nio personer dödades i fem överfall i sydligaste Thailand i går kväll.


Nio människor dödades och två skadades i fem separata överfall i sydligaste Thailand i måndags kväll, rapporterar polisen i provinsen Yala.

Våldsutbrottet kom inför tisdagens minnesdag av hur thailändska säkerhetsstyrkor för exakt fem år sedan stormade en stor moské i grannprovinsen Pattani och sköt ihjäl 32 män som flytt in i helgedomen.

Den händelsen, som väckte stor uppmärksamhet och fördömdes av rättighetsgrupper, inträffade sedan Thailands tre muslimska sydprovinser Pattani, Yala och Narathiwat skakats av eldstrider, sprängdåd och mordbränder i flera månader då separatistgrupper gått till attack.

I måndagskvällens angrepp öppnade gärningsmän eld mot en muslim i frivilligförsvaret då han satt och tittade på en fotbollsmatch i Yala. Några minuter senare sköts en man ihjäl i provinsens huvudort, som också heter Yala.

I ett granndistrikt mejades fyra familjemedlemmar - två män, en kvinna och en tonårsflicka - ned i sitt hem av minst sex angripare. Samma grupp troddes också ha skjutit två andra muslimer som påträffades döda i närheten. En jägare hittades ihjälskjuten i Yala i tisdagsgryningen.

Under det utdragna separatistvåldet i sydprovinserna har över 3 600 människor dödats och tusentals andra skadats. Spänningen i regionen började då regionen, där folkmajoriteten är muslimer, annekterades 1902 av det huvudsakligen buddhistiska Thailand. Sedan 1970-talet har separatister slagits för provinsernas självständighet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!