Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Thaksin blir av med passet

Nyheter | 15/04/2009 13:51

Thailand har dragit in den landsflyktige premiärministern Shinawatras pass.

Thailand har dragit in den landsflyktige premiärministern Thaksin Shinawatras pass med anledning av den senaste tidens oroligheter.

59-årige Thaksin anklagades formellt i tisdags tillsammans med ett tiotal anhängare för bland annat hållande av illegala möten, störande av ordningen och hot om våld.

Thaksin-anhängarnas protester ledde till att helgens Asean-möte i Pattaya blev inställt. De slutade först efter våldsamma sammandrabbningar med polis och militär i Bangkok i måndags. Två personer dödades och över 120 skadades.

– Departementet kan dra in eller återkalla ett pass om det kan bevisa att personen har orsakat skada för nationen, sade regeringstalesmannen Panitan Wattanayagorn på onsdagen.

Dessförinnan hade Thaksin själv uttalat sig för arabiska tv-kanalen al-Jaziras engelskspråkiga sändningar.

– Jag känner mig väldigt ledsen över vad som händer bland det thailändska folket. Men det är inte jag som orsakat det. Jag säger åt dem varje dag att budskapet är fredligt, fredligt, fredligt, sade han.

Den förre premiärministern sade sig samtidigt vara villig att återvända till hemlandet om han fick garantier om att alla anklagelser mot honom utreds av "neutrala krafter".

Skrivet av: