WHO-beslut om svininfluensan i dag

FN-organet WHO:s experter diskuterar i dag ytterligare åtgärder mot svinflunsan.


FN-organet WHO:s experter diskuterar i dag om det är nödvändigt att ytterligare höja varningsnivån för en pandemi i svininfluensa.

Samtidigt befarar experterna att viruset kan mutera och bli ännu farligare.

Det är redan för sent att slå ut den nya svininfluensan, nu handlar det om skademinimering. Den bedömningen gör Världshälsoorganisationen (WHO) sedan smittan bekräftats i Europa.

Med anledning av svininfluensan förändrar WHO för första gången pandemivarningsnivån, från fas 3 till fas 4, meddelade WHO:s representant Keiji Fukuda på en presskonferens i Genve.

Det innebär ett stort steg mot en influensapandemi, men det är samtidigt en fas som säger att vi inte är där än, sade han.

Världens länder bör därmed övergå från förberedelser till genomförandet av beredskapsplaner. Viruset har redan spridits så snabbt och långt att det inte helt kan slås ut. Därför är det enligt Fukada ingen idé att införa reserestriktioner.

Beskeden kom efter ett krismöte inom WHO i Genve i går, som i sin tur följde på bekräftelsen att svininfluensan nått Europa.

Norge har mindre mängder antivirala läkemedel i lager i förhållande till folkmängden andra länder, skriver Dagsavisen enligt nyhetsbyrån NTB. De hälsovårdsansvariga myndigheterna vet inte heller hur många av landets kommuner som har planer för att bemöta en pandemi - detta trots att kommunerna är skyldiga att upprätta sådana planer

En tvåårig pojke får vård i Revetal i Vestfold, Norge, mot misstänkt svininfluensa. Barnet kan ha fått smittan under en semesterresa i Mexiko.

Vid lunch på måndagen kom beskedet att en 23-årig man i Spanien är smittad efter en resa till Mexiko. Och på eftermiddagen sade Skottlands hälsominister Nicola Sturgeon att två av de misstänkta fallen i Storbritannien bekräftats.

Svaren på de fem prover som kommit in till svenska Smittskyddsinstitutet om misstänkt svininfluensa visade sig vara negativa.

– Ingen av dem hade influensa och då har man inte svininfluensa heller, säger Maria Brytting, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet, till TT.

En av dem som undersökts hade besökt USA och de övriga Mexiko.

Maria Brytting säger att fler sjukhus har hört av sig och sagt att de ska skicka prover till Smittskyddsinstitutet för analys, men hon har ingen uppfattning om hur många prover det rör sig om eller när de kan vara analyserade.

De flesta fallen på olika håll i världen kan kopplas till smittans uppenbara kärna, Mexiko. Där tros svininfluensan ha krävt minst runt 150 liv. Och till skillnad från vid många vanliga influensautbrott var enligt Mexikos regering majoriteten av de döda vuxna, men inte äldre personer.

Trots att få eller inga av de europeiska fallen verkar ha gett värre symptom än en rejäl förkylning är uppståndelsen stor även på den här sidan Atlanten.

– Personligen skulle jag undvika resor som inte är nödvändiga till smittans kärnområde, för att minimera den personliga risken och minska risken för att sprida infektionen, sade EU:s hälsokommissionär Androulla Vassiliou i Bryssel.

Vita huset avfärdade på måndagskvällen att president Barack Obama skulle ha riskerat att smittas av svininfluensa under sitt besök i Mexiko för knappt två veckor sedan, skriver AFP. Besöket sammanföll med rapporter om de första sjukdomsutbrotten.

– Presidentens hälsa var aldrig i fara, sade Vita husets talesman Robert Gibbs.

Fem svenskar som känt sig krassliga efter resor i Mexiko och USA kan andas ut: De bär inte på svininfluensan H1N1, visar provsvar. Smittskyddsinstitutet säger dock att sjukhus i Sverige vill ha provsvar för fler patienter. Och myndigheten varnar för att det nya viruset riskerar att bli pandemiskt, det vill säga med epidemiutbrott i flera länder.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!