Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

150 döda i svininfluensan

- 28/04/2009, 06:16 -

Experterna är oroliga för att viruset ska mutera sig.

Hittills har omkring 150 misstänkta smittfall avlidit i Mexiko och 50-talet människor är smittade i USA. Smitta har också konstaterats i Kanada och i några länder i Europa, alla dock med milda symtom. Och få av dessa är fastställda säkra fall av svininfluensa. I Mexiko har något tjugotal människor med säkerhet avlidit av svininfluensa, visar laboratorieprov enligt myndigheterna. Orsaken till de övriga dödsfallen är inte fastställd än.

Experterna grubblar nu över varför en del människor blivit så allvarligt sjuka med andra endast fått milda symtom. Och det experterna mest fruktar är en mutation av viruset så att en ännu svårare form av svininfluensa utvecklas, skriver CNN.

Utanför Mexiko är USA hittills värst drabbat, som Nyheter24 tidigare skrivit om.Rapporter finns bland annat om 28 misstänkta fall vid St Francis School in New York-stadsdelen Queens och elva i Kalifornien varav tio i San Diego.

– Jag befarar dödsfall i USA, säger läkaren Anne Schuchat hos smittskyddsmyndigheten USCDCP.

Inga smittade svenskar

Fem svenskar som känt sig krassliga efter resor i Mexiko och USA kan andas ut: De bär inte på svininfluensan H1N1, visar provsvar. Smittskyddsinstitutet säger dock att sjukhus i Sverige vill ha provsvar för fler patienter. Och myndigheten varnar för att det nya viruset riskerar att bli pandemiskt, det vill säga med epidemiutbrott i flera länder.

FN-organet WHO:s experter diskuterar under tisdagen om det är nödvändigt att ytterligare höja varningsnivån för en pandemi i svininfluensa. Samtidigt befarar experterna att viruset kan mutera och bli ännu farligare.

Vita huset avfärdade på måndagskvällen att president Barack Obama skulle ha riskerat att smittas av svininfluensa under sitt besök i Mexiko för knappt två veckor sedan, skriver AFP. Besöket sammanföll med rapporter om de första sjukdomsutbrotten.

– Presidentens hälsa var aldrig i fara, sade Vita husets talesman Robert Gibbs.

Världshälsoorganet WHO höjde till varningsnivå fyra på måndagskvällen, vilket betyder att pandemi befaras på grund av stor spridning mellan människor. Nivå fem innebär betydande spridning mellan människor i minst två länder.

Skrivet av: