Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Över 100 döda i svininfluensan

Nyheter | 27/04/2009 05:44

Upp till 103 personer kan ha dött i den nya svininfluensan.

Myndigheterna i Mexiko har skrivit upp siffran för hur många som kan ha dött i den nya svininfluensan till 103. Hälsominister José Angel Cordova sade på söndagen att av cirka 1 600 misstänkta fall vårdas 400 på sjukhus.

Världsbanken lovade på söndagen Mexiko 205 miljoner dollar i lån för att bekämpa influensan.

– Vi vet inte hur väl eller effektivt det här viruset sprider sig bland den mänskliga befolkningen, säger Tom Skinner vid amerikanska smittskyddsenheten, enligt BBC.

Smittan har också bekräftats i USA och Kanada, medan misstänkta fall undersöks i flera andra länder, som Nyheter24 tidigare skrivit om. Några dödsfall har inte rapporterats utanför Mexiko. I USA har man identifierat totalt 20 fall av svininfluensa, med milda symtom. Kanada rapporterade sex fall.

Ett hot mot folkhälsan

Janet Napolitano, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, deklarerade officiellt att smittan ses som ett allvarligt hot mot folkhälsan. Beslutet öppnar för en rad åtgärder, som bland annat berör lagren av influensamedicinerna Tamiflu och Relenza. De tros ha effekt mot svininfluensan, och en fjärdedel av det amerikanska beredskapslagret kommer att släppas ut på marknaden.

Miljoner mexikaner valde att stanna hemma under helgen, eller tog på skyddsmask om de var tvungna att gå ut. I storstaden Mexico City ställdes publikevenemang in och barer och restauranger bommade igen, av rädsla för smittspridning.

Se mer om situationen i Mexiko nedan:

Skrivet av: