Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svininfluensa i Skottland

Nyheter | 27/04/2009 20:29

Även i Skottland finns nu två bekräftade fall av svininfluensa.

– Även i Skottland finns nu två bekräftade fall av svininfluensa, säger hälsominister Nicola Sturgeon på en pressträff. Därmed är smittan bekräftad i fem länder.

Det handlar om två personer som kom hem från Mexiko för en vecka sedan. De ligger isolerade på sjukhuset Monklands i Airdrie.

– Jag är glad över att kunna säga att båda individerna återhämtar sig bra, säger Sturgeon i Edinburgh.

I Sverige har minst sex personer testats för svininfluensa, uppgav Smittskyddsinstitutet för TT. Åtminstone några av dem har varit i Mexiko.

I Danmark har fem personer, varav en nyligen hade besökt Mexiko, testats. I Norge testades en person, som sannolikt inte var smittad.

EU:s hälsomyndigheter höll ett krismöte i dag efter beskedet att en 23-årig man i Spanien var bland de personer som smittats av svininfluensa. Tysklands utrikesdepartement varnade sina medborgare för att resa till Mexiko, medan svenska UD avvaktar med avrådan.

I Mexiko har 149 människor dött av det snabbt spridande H1N1-viruset, och politiker och myndigheter i Europa reagerade snabbt på beskedet att smittan kommit även till Europa. Även EU:s utrikesministrar möttes i dag, vilket ska följas av ett möte mellan unionens hälsoministrar på torsdag.

– Personligen skulle jag undvika resor som inte är nödvändiga till smittans kärnområde, för att minimera den personliga risken och minska risken för att sprida infektionen, sade EU:s hälsokommissionär Androulla Vassiliou i Bryssel enligt Reuters.

Utrikesminister Carl Bildt är inne på samma linje.

– Obehövliga resor är jag alltid emot, säger Bildt till TT.

Men UD har inga planer att gå ut och avråda människor från resor just nu.

– Vi värderar löpande situationen. Skulle det finnas anledning att utfärda reserekommendationer så kommer vi att göra det, men det gör det inte för ögonblicket, säger Bildt.

Världshälsoorganisationen (WHO) varnade för en pandemi - en världsomfattande epidemi - och höll ett tidigarelagt möte medan rapporter om misstänkta fall strömmade in från hela världen. Hittills har smitta konstaterats i fyra länder: Mexiko, USA, Kanada och Spanien.

En nyckelfråga som den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC försöker få svar på är varför H1N1-viruset i Mexiko verkar vara mer allvarligt än i USA, där hittills bara milda fall konstaterats.

– Vi vill naturligtvis veta vilken version som kommit hit, sade Ben Duncan, talesman för ECDC, till TT.

De enstaka fall av svininfluensa vi haft tidigare år har alla gällt personer som jobbat tätt med grisar. Men nu har människor smittats utan att ha varit i kontakt med svin.

Misstänkta fall kunde avfärdas i en rad länder, men myndigheter tog det säkra före det osäkra. Kina stoppade omedelbart all import av fläskkött och fläskprodukter från Mexiko och delar av USA. Ryssland meddelade att alla flygplan från de amerikanska kontinenterna skulle undersökas.

Majoriteten av de mexikaner som tros ha dött i den nya svininfluensan var var vuxna, men inte äldre personer, uppger Mexikos regering.

Världsbanken lovar Mexiko 205 miljoner USA-dollar i lån för att bekämpa influensan.

Skrivet av: