Sorgen i Uvalde är stor efter skolskjutningen på Robb Elementary School.
Sorgen i Uvalde är stor efter skolskjutningen på Robb Elementary School. - Foto: AP Photo/Ted S. Warren/Jae C. Hong/TT

Det här gjorde gärningsmannen innan skolskjutningen i Uvalde

Den misstänkte gärningsmannen för skolskjutningen i Uvalde dödade minst 19 barn i åldrarna sju till tio år och två lärare. Innan masskjutningen ska skytten ha delat sina planer på Facebook.


Det var under tisdagsförmiddagen som minst 19 barn i lågstadieåldern och två lärare på Robb Elementary School miste livet i skolskjutningen i Uvalde i Texas. Det här är skolskjutningens offer.

För skjutningen, som är den dödligaste i USA sedan 2012, pekas 18-årige Salvador Ramos ut som gärningsman. Ramos uppges ha stormat skolan iklädd en skottsäker väst, med ett gevär och en väska fylld med ammunition. Vid skolan stötte han på två poliser som inte lyckades stoppa honom.

Salvador Ramos dog själv i skolan. Det här vet vi hittills om den misstänkte gärningsmannen.  

Misstänkte gärningsmannen delade planer på Facebook: “Shoot up a(n) elementary school”

Den misstänkte 18-åringen ska ha berättat att han planerade skolskjutningen på Facebook. Texas guvernör Greg Abbott uttalade sig under onsdagen om att det rörde sig om inlägg, men uppgifterna har dementeras av en talesperson för Meta, som äger Facebook. CNN uppger att det istället rört sig om privata meddelanden. 

AP Photo/Jae C. Hong/TT

Bara några minuter innan skolskjutningen ska 18-åringen även ha skickat sms till en tysk tjej han lärt känna online. Till henne skrev han att han skulle “shoot up a(n) elementary school”. 

Misstänkte skytten sköt sin mormor i ansiktet

Skolskjutaren ska även ha beklagat sig över sin mormor till den tyska tjejen, varpå han skrev och berättade att han hade skjutit henne i huvudet.

Mycket riktigt sköt gärningsmannen sin 66-åriga mormor i ansiktet innan han begav sig till skolan. Han tog sig dit i mormoderns fordon, som han kraschade innan han begav sig in i skolan med sin väska och sitt gevär. Mormodern lyckades ringa polisen och befinner sig nu på sjukhus i ett kritiskt tillstånd, enligt CNN

President Biden: “Ännu en massaker”

Under tisdagskvällen höll president Joe Biden ett tal till nationen, där han uttryckte sin sorg för offren och deras närstående. 

Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta/TT

I sitt tal kallade Biden skolskjutningen i Robb Elementary School för “ännu en massaker. Han talade även om vikten av att USA inför strängare vapenlagar, för att hindra masskjutningarna från att fortsätta ske. 

Medan flera amerikanska politiker yrkar för vapenreformer vajar den amerikanska flaggan på halv stång utanför Vita huset för att hedra masskjutningens offer.

/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!