Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svininfluensan dödar allt fler

- 29/04/2009, 07:42 -

Antalet döda i svininfluensa har stigit till 159 i Mexiko.

Svininfluensan sprider sig som en löpeld genom Europa samtidigt som dödstalen fortsätter att stiger i Mexiko. Sammanlagt 2584 personer runt om i världen har smittats av viruset.

– Antalet döda i svininfluensa har stigit till 159 i Mexiko, säger landets hälsovårdsminister José Angel Cordova.

Under onsdagen avled den första patienten utanför Mexiko av svininfluensa. Enligt uppgifter rör det sig om ett 23 månader gammalt barn, som ska ha avlidit i USA, som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Och nu står smittan för dörren även i Sverige. Tyskland har nämligen fått sitt första fall av svininfluensan och är det fjärde landet i Europa där smittan finns. Det handlar om en patient i närheten av München som smittats. Det är oklart om personen har varit i Mexiko, rapporterar The Daily Telegraph.

Viruset är nu skrämmande nära Sverige och Smittskyddsinstitutet förbereder sig för en eventuell pandemi.

Sverige följer noga utvecklingen i Europa. Regeringen har inrättat flera samrådsmöten mellan myndigheter och regeringskansliet. Dagligen står frågan om influensan på agendan.

– Det är väldigt mycket rykten i spridning och då är det viktigt att man tittar på vad som är fakta i målet, säger folkhälsominister Maria Larsson (kd) till Svenska Dagbladet.

Smittsskyddsinstitutet larmar att 3,7 miljoner svenskar, det vill säga var tredje svensk, riskerar att smittas om svininfluensan kommer till Sverige.

Enligt WHO har följande länder vid sidan av Mexiko och Tyskland rapporterat laboratoriebekräftade smittfall i det virus, H1N1, som förmodas vålla sjukdomen: USA, 64 fall, Kanada, sex, Nya Zeeland, tre, Storbritannien, två, Israel, två och Spanien, tre. Inget av dessa länder har rapporterat dödsfall i svininfluensa. Även i Costa Rica har två personer smittats av viruset.

Den delstat som är mest utsatt i USA, Kalifornien, utlyste katastrofläge på tisdagen, vilket möjliggör frigörande av fonder som kan sättas in i sjukdomsbekämpningen, som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Sjukhusen är överfulla

– Drygt 1 300 människor är inlagda på mexikanska sjukhus, några av dem är svårt sjuka och sammanlagt finns 2 500 misstänkta smittfall, sade Cordova vid en presskonferens på tisdagen enligt Reuters.

Ministern medgav att många av de här fallen, avlidna såväl som insjuknade, inte är slutgiltigt fastställda som svininfluensa.

Många dödsoffer hann begravas eller kremeras innan viruset identifierats och har därför inte kunnat undersökas i laboratorium.

De flesta dödsoffer har krävts i huvudstaden Mexico City och de intilliggande delstaterna Mexico och San Luis Potois.

Skrivet av: