Barn dött i svininfluensa i USA

Svininfluensan har krävt sitt första offer utanför Mexiko.


Svininfluensan har krävt sitt första dödsoffer i den rika världen. Ett 23 månader gammalt barn har avlidit Texas, USA enligt en tjänsteman.

– Som läkare och förälder känner jag med den drabbade familjen, säger doktor Richard Besser, chef på ett smittskyddscenter i Washington enligt Fox News.

Läkaren konstaterar dock att övriga familjemedlemmar inte testats positivt för viruset.

Men i grannlandet Mexiko stiger dödssiffran.

– Antalet döda i svininfluensa har stigit till 159 i Mexiko, säger landets hälsovårdsminister José Angel Cordova.

Och nu bekräftas de första tyska fallen av svininfluensa.

FN:s världshälsoorgan WHO sänkte på sin hemsida antalet till sju bekräftade dödsfall natten till onsdagen.

Enligt WHO har följande länder vid sidan av Mexiko rapporterat laboratoriebekräftade smittfall i det virus, H1N1, som förmodas vålla sjukdomen: USA 64 fall, Kanada sex, Nya Zeeland tre, Storbritannien två, Israel två och Spanien tre. Inget av dessa länder har rapporterat dödsfall i svininfluensa.

Tyska hälsomyndigheter bekräftade i dag de tre första fallen av svininfluensa, rapporterar AFP. Det handlar om två kvinnor, 22 och 37 år gamla, och en man i 30-årsåldern.

Costa Rica har utfärdat order om hög beredskap inom hälsovårdssektorn efter att ha funnit att två costaricaner smittats med svininfluensa.

De två, en 21-årig kvinna och en 30-årig man, besökte Mexiko i förra veckan. De sägs vara utom fara.

Den höjda beredskapen eller undantagstillståndet utfärdades i går i syfte att inrikta alla krafter på att hindra en epidemi.

Den delstat som är mest utsatt i USA, Kalifornien, utlyste katastrofläge i går, vilket möjliggör frigörande av fonder som kan sättas in i sjukdomsbekämpningen. USA:s läkemedelsmyndighet FDA tillät att lager med antivirala läkemedel öppnades.

Läkemedelsjätten Roche, som tillverkar virushämmaren Tamiflu, ökar sin beredskap med anledning av det potentiella hotet om en pandemi. Företaget samarbetar med både WHO och enskilda länders regeringar för att säkra läkemedelslagren, enligt ett pressmeddelande från Roche.

Tidigare har totalt 220 miljoner behandlingsdoser levererats till olika länder, bland dem Sverige, som en pusselbit i nationernas pandemiberedskap. Dessutom har Roche donerat fem miljoner doser till WHO.

Drygt 1 300 människor är inlagda på mexikanska sjukhus, några av dem är svårt sjuka och sammanlagt finns 2 500 misstänkta smittfall, sade Cordova vid en presskonferens i går. Ministern medgav att många av de här fallen, avlidna såväl som insjuknade, inte är slutgiltigt fastställda som svininfluensa.

Många dödsoffer hann begravas eller kremeras innan viruset identifierats och dessa fall har därför inte kunnat undersökas i laboratorium.

De flesta dödsoffer har krävts i huvudstaden Mexico City och de intilliggande delstaterna Mexico och San Luis Potosi.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verk kräver mer pengar till förvar

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

2 timmar sedan
I en ny undersökning av Verian, tidigare Kantar Sifo, på uppdrag av Bankomat​ kan man nu se att rekordmånga svenskar vill ha kvar möjligheten till kontantbetalningar även i framtiden.

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

3 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

3 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

3 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.