Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljoner svenskar kan få svinvirus

Nyheter | 29/04/2009 09:36

Smittskyddsinstitutet uppger att var tredje svensk kan drabbas om influensan kommer till Sverige.

Cirka 3,7 miljoner svenskar riskerar att smittas av svininfluensan om viruset sprids till Sverige, enligt Smittskyddsinstitutet. Detta innebär att ungefär var tredje svensk kan viruset.

Flera svenskar har testats för svininfluensan, men sent i går kväll hade inga svenska fall bekräftats, som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Om viruset utvecklas till en pandemi finns det risk för att många unga drabbas.

– Det är ofta så att när det kommer nya influensor så slår de hårt mot yngre be folk nings grupp er som inte haft influensa tidigare, säger Smittskyddsinstitutets expert Annika Linde till Metro.

I nuläget är det fortfarande oklart om viruset är av aggressiv art. Dock har Sverige tagit det säkra före det osäkra och höjt sin beredskap med en mängd mediciner.

– Vi har Tamiflu för bort åt 30 procent av befolkningen. Vi är enormt mycket bättre förberedda nu än för 5–6 år sedan, tillägger Linde, enligt Metro.

Detta är symptomen för svininfluensa:

Skrivet av: