Den rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill vid påskfirandet i april.
Den rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill vid påskfirandet i april. - Foto: TT

Patriarken Kirill – mäktig anhängare till kriget

Den ryska kyrkans överhuvud Kirill har kallat Putins styre ett "mirakel från Gud" och har lagt hela sin religiösa tyngd bakom invasionen av Ukraina.Patriarken kom med nöd och näppe undan att omfattas av EU:s sjätte sanktionspaket, efter att Ungern plötsligt krävt att han skulle tas bort från listan.


Fakta: Rysk-ortodoxa kyrkan

Den rysk-ortodoxa kyrkan är det dominerande religiösa samfundet i Ryssland och finns inom stora delar av det forna Sovjetunionen, bland annat i Ukraina och Belarus.

Kyrkan och staten har närmat sig varandra i Ryssland, framför allt sedan Vladimir Putin blev president år 2020. Kyrkan uppskattas ha över 90 miljoner medlemmar och leds av patriark Kirill av Moskva.

En ny ortodox kyrka bildades år 2018 i Ukraina, oberoende av Ryssland och patriark Kirill. Dock accepterades brytningen inte av alla inom den ukrainska ortodoxa kyrkan, vilket resulterade i en ukrainsk ortodox kyrka under Moskvapatriarkatet och en under Kievpatriarkatet.

Den del av den ukrainska ortodoxa kyrkan som fortfarande formellt varit underställd Moskva klippte dock nyligen banden med patriarken Kirill med hänvisning till hans hållning till kriget.

Källa: TT, UI/Landguiden, Nationalencyklopedin, Britannica.

Den konservativa rysk-ortodoxa kyrkan och dess ledare Kirill är starkt sammankopplade med Rysslands invasion av Ukraina. Patriarken har under många år hyllat Putin och hans styre, och har beskrivit invasionen av Ukraina som en andlig kamp mot dem som sätter sig emot Guds lagar. President Vladimir Putin har för sin del rättfärdigat kriget genom att bland annat hänvisa till att länderna är sammanlänkade genom den rysk-ortodoxa tron.

I mars i år predikade Kirill om att liberala värderingar och press från väst – till exempel om prideparader – har varit en orsak till Rysslands invasion av Ukraina. Han har upprepat Putins uttalanden om att ukrainarna och ryssarna är "ett folk".

Kirill brukar beskrivas som en av de absolut mest inflytelserika personerna i Ryssland, den högsta politiska eliten undantagen.

— Vi har inlett en kamp som inte är av fysisk, utan av metafysisk betydelse, har Kirill sagt, rapporterar ABC News.

Konsumtion och homosexualitet

Ukraina och landets västerländska "herrar" försökte förstöra det som finns i Donbass, ett område där de "så kallade värderingar som erbjuds i dag av dem som gör anspråk på världsmakten" förkastas, har Kirill sagt, enligt den amerikanska tidskriften The Week. De "så kallade värderingarna" är enligt patriarken överdriven konsumtion och homosexualitet.

Det var inte första gången Kirill kom med uttalanden riktade mot homosexuella.

— Tyvärr har vissa länder i väst för första gången antagit lagar som bryter mot människans moraliska natur och hennes samvete: lagarna om så kallat homosexuellt äktenskap, sade han 2017.

Enligt honom "reste sig" folket mot dessa lagar av samma anledning som de protesterat mot andra omoraliska lagar – exempelvis lagar som infördes i Nazityskland och i Sydafrika under apartheid.

Rysslands hårda hbtq-lagar har ofta kritiserats i omvärlden.

Stort inflytande

Den 75-årige patriarken leder den ryska kyrkan sedan 2009 efter en bländande karriär. När han föddes i Leningrad (numera S:t Petersburg) 1946 hette han Vladimir Gundjajev. Både hans farfar och hans pappa var präster. Själv blev han munk vid 23 års ålder och tog då namnet Kirill, och har sedan dess bland annat varit ärkebiskop i Smolensk och Kaliningrad på sin väg mot toppen.

Kirills relation med Putin beskrivs ofta som nära och symbiotisk. Enligt The Weeks rapportering ska presidenten till och med ha ringt patriarken och önskat honom "lycka och framgång" då helgonet Kirill högtidlighålls den 28 april.

Spel för gallerierna?

Vissa Rysslandskännare tonar ned banden mellan kyrkan och staten i Ryssland, och beskriver relationen som främst ett spel för gallerierna som båda parter tjänar på. Den har dock inneburit stor ekonomisk vinning för Kirill, som bland annat ska ha fått ett lyxrenoverat residens av makthögkvarteret Kreml. 2006 rapporterades han vara god för motsvarande flera miljarder amerikanska dollar. 2012 fastnade han på bild med ett mycket dyrt armbandsur som först retuscherades bort, men sedan kom tillbaka på bild.

I en uppgörelse i måndags kom EU:s stats- och regeringschefer överens om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland med anledning av kriget. Kirill var ett av namnen på den omfattande sanktionslistan, men han togs bort under veckan efter protester från Ungern. Sanktionerna skulle ha inneburit att patriarkens tillgångar skulle ha frysts och att han skulle ha förbjudits från att resa in i EU.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!