Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Talibanerna gör hårt motstånd

Nyheter | 01/05/2009 18:05

Hårda strider utkämpades i dag bara tio mil från den pakistanska huvudstaden.

Hårda strider utkämpades på fredagen bara tio mil från den pakistanska huvudstaden. Armén uppgav sig ha dödat uppemot 60 talibaner under det senaste dygnet, men extremiströrelsen gjorde hårt motstånd.

I snart en vecka har pakistanska armén satt in stora resurser för att driva ut talibanmilisen ur Buner-dalen nordväst om huvudstaden Islamabad. Offensiven mot talibanerna inleddes efter påtryckningar från USA, som betraktar de al-Qaidaanknutna fundamentalisterna som ett hot mot pakistanska statens existens - och i förlängningen som ett allvarligt hot mot USA och övriga västvärlden.

USA:s försvarsminister Robert Gates har uppmanat kongressen att släppa till mer pengar för militärt bistånd åt Pakistan. I den nya amerikanska regeringens strategi för att få bukt med upproret i Afghanistan har läget i Pakistan fått en central roll.

Efter fredagens uppgifter om mellan 55 och 60 dödade talibaner under senaste dygnet ska sammanlagt nästan 200 islamiska fundamentalister ha fått sätta livet till under arméns "Operation svart åska". Armén har satt in pansar, stridsflyg och bestyckade helikoptrar som understöd åt infanteritrupperna. Uppgifterna om antalet stupade talibaner har dock inte kunnat kontrolleras av medier.

Armétalesmannen generalmajor Athar Abbas sade att det pågick "hårda strider" i den norra delen av ett strategiskt bergspass vid vägen mot Islamabad och att 400 "välutrustade och välorganiserade" talibaner fortsatte att bjuda starkt motstånd i Buner.

Under fredagens strider hade enligt Abbas bland annat nio "självmordsfordon" förstörts och tre "självmordsmotorcyklister" skjutits ihjäl.

Regeringen i Nordvästra gränsprovinsen överlät i februari kontrollen över Swatdalen åt en talibansk styrka. Avsikten var att få slut på mer än två års strider i området. Talibanerna tilläts införa islamisk lag men skulle i gengäld lägga ned vapnen. Men i stället fortsatte talibanmilisen framryckningen söderut, in i det närbelägna Buner-distriktet, och började närma sig tättbefolkade områden.

Skrivet av: