Nya hot om kärnvapen från Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.
Nya hot om kärnvapen från Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. - Foto: Jorge Silva/TT, AP/TT

Kim Jong-Un: "Redo att använda kärnvapen"

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un säger att han är redo att använda landets kärnvapen i potentiella militära konflikter med USA och Sydkorea, rapporterar AP med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån KCNA.


Nordkoreas diktator Kim Jong-Uns hot om ett eventuellt kärnvapenkrig kom vid ett tal inför krigsveteraner på onsdagen med anledning av 69-årsdagen av Koreakrigets slut 1953.

"Absoluta makt"

"Våra väpnade styrkor är fullt beredda att svara på alla kriser och vårt lands kärnvapenavskräckande förmåga är också redo att mobilisera sin absoluta makt plikttroget, exakt och snabbt i enlighet med sitt uppdrag", säger Jong-Un enligt KCNA.

Nordkorea trappar upp hoten

Kim Jong-Un anklagar också USA för att "demonisera Nordkorea för att rättfärdiga sin fientliga politik".

Enligt observatörer kommer Nordkorea sannolikt att trappa upp sin hotfulla retorik mot USA och Sydkorea när länderna förbereder sig för att utöka sina gemensamma militärövningar under sommaren.

De senaste åren har övningarna varit färre, både till följd av pandemin och de numera avstannade diplomatiska samtalen som syftat till att försöka övertyga Nordkorea om att ge upp sina kärnvapen.

TT
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!