Nya hot om kärnvapen från Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.
Nya hot om kärnvapen från Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. - Foto: Jorge Silva/TT, AP/TT

Kim Jong-Un: "Redo att använda kärnvapen"

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un säger att han är redo att använda landets kärnvapen i potentiella militära konflikter med USA och Sydkorea, rapporterar AP med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån KCNA.


Nordkoreas diktator Kim Jong-Uns hot om ett eventuellt kärnvapenkrig kom vid ett tal inför krigsveteraner på onsdagen med anledning av 69-årsdagen av Koreakrigets slut 1953.

"Absoluta makt"

"Våra väpnade styrkor är fullt beredda att svara på alla kriser och vårt lands kärnvapenavskräckande förmåga är också redo att mobilisera sin absoluta makt plikttroget, exakt och snabbt i enlighet med sitt uppdrag", säger Jong-Un enligt KCNA.

Nordkorea trappar upp hoten

Kim Jong-Un anklagar också USA för att "demonisera Nordkorea för att rättfärdiga sin fientliga politik".

Enligt observatörer kommer Nordkorea sannolikt att trappa upp sin hotfulla retorik mot USA och Sydkorea när länderna förbereder sig för att utöka sina gemensamma militärövningar under sommaren.

De senaste åren har övningarna varit färre, både till följd av pandemin och de numera avstannade diplomatiska samtalen som syftat till att försöka övertyga Nordkorea om att ge upp sina kärnvapen.

TT
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.