Nepals premiärminister avgår

Nepals maoistiske premiärminister Prachanda avgår.


Nepals maoistiske premiärminister Prachanda avgår. Han meddelade avgången i ett tevesänt tal till nationen.

Nepals arméchef hade dessförinnan fått order av presidenten att stanna på sin post sedan premiärministern försökt avskeda generalen i söndags.

Informationsministern och talesmannen för regeringen vidhåller avskedandet och säger att protesterna mot det försätter landets fredsprocess i fara.

Presidenten gör våld på de konstitutionella reglerna.

Men presidenten hävdade att det var försöket att avskeda generalen som inte följde grundlagen.

– Som statschef och den nepalesiska arméns högsta befäl beordrar jag dig att fortsätta din plikt, skrev president Ram Baran Yadav till arméchefen Rookmangud Katawal på måndagen.

Nepals koalitionsregering sprack när premiärministern beordrade arméchefen att säga upp sig. Oron ökar nu för att instabilitet och maktkamp kan riva upp såren från det mångåriga inbördeskriget som ledde till kungens avgång och bildandet av en koalition med gamla rivaler från gerillan och armén.

Förhållandet har länge varit spänt mellan den tidigare gerillan och dess forna fiender i armén. I förra månaden beordrade premiärminister Prachanda arméchefen att förklara varför han inte lytt order och avskedat åtta namngivna generaler. Före detta gerillasoldater i armén skulle ersätta dem i stället för att rekryteringen skedde bland civila.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!