Moskva brinner - 200 meter höga lågor

En omfattande brand bröt ut i den ryska huvudstaden Moskva tidigt i morse.


En omfattande brand bröt ut i den ryska huvudstaden Moskva tidigt på söndagen efter en explosion i en gasledning. 200 meter höga lågor syntes över staden.

Spektakulära plymer av gula lågor och framvällande rökmoln syntes mot natthimlen. Branden är den största som drabbat Moskva på decennier.

Fem människor skadades, bland dem en man som fick 35-procentiga brännskador, men inga dödsfall rapporterades, rapporterade nyhetsbyrån Interfax.

Explosion under marken

Enligt Moskvas borgmästare hade branden med största sannolikhet tekniska orsaker.

Orsaken kan ha varit ett snabbt ökat tryck i ledningen, och som en följd av det inträffade en explosion under marken enligt nyhetsbyrån RIA Novosti.

–Jag minns inte att det någonsin varit en brand i Moskva som den här, sade biträdande borgmästaren.

Enligt landets räddningsmyndighet betraktas branden som kategori fem, den allvarligaste kategorin. Personal från 35 brandstationer bekämpade elden.

Vanligt i forna Sovjet

Elektriciteten påverkades inte i området, men 80 000 förlorade telefonkontakten då underjordiska kablar skadades av de höga temperaturerna.

Branden bröt ut klockan 00.30, 22.30 svensk tid, och när den rasade som mest var lågorna 200 meter höga. Men i gryningen var branden under kontroll.

Ett bostadsområde ligger nära brandplatsen, bland annat ett 19-våningshus en halv kilometer bort, men hotades aldrig av elden.

Bränder av den här typen är vanliga i hela det forna Sovjet på grund av gamla ledningar som inte bytts ut på decennier.

Se SVT:s inslag om branden i Moskva

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!