Minst 65 dödade i Somalias huvudstad

Regeringsstyrkor och islamistrebeller drabbade samman i Somalias huvudstad.


Strider i Somalias huvudstad Mogadishu mellan regeringsstyrkor och islamistrebeller har krävt över 65 människors liv, de flesta civila. Det uppger sjukhuskällor och vittnen.

–Vi dödade ett oräkneligt antal regeringskrigare och moderata islamister. Liken ligger på gatorna, sade schejk Mohamed Ibrahim Bilal, en framträdande ledare för Al-shabaab, till Reuters.

Striderna flammade upp i lördags kring en polisstation i Yaqshid i norra Mogadishu. De tilltog under natten, spreds till andra stadsdelar och fick mängder av invånare att fly från sina hem. På Keysaney-sjukhuset sa man att ett 80-tal skadade hade tagits emot.

Striderna var de värsta i Mogadishu på flera veckor och fortsatte under söndagen. Enligt journalisten Mohamed Sheikh No har våldet inte varit så påtagligt som nu sedan de etiopiska trupperna drog sig tillbaka i januari i år.

En lokal ålderman hävdade att utländska krigare deltog i striderna.

–Vi kan se långskäggiga araber överallt, sade han.

Säkerhetstjänster i västländerna har länge fruktat att det laglösa Somalia ska bli en tummelplats för internationella terrorister. Men huruvida uppgifterna om utländsk inblandning i helgens strider var riktiga gick inte att få bekräftade.

Utländska biståndsgivare har lovat att bidra med mer än 1,6 miljarder kronor för att stärka de somaliska säkerhetsstyrkorna. Den nuvarande presidenten Sheikh Sharif Ahmed, som själv är en islamistisk före detta rebell, anses av många ha gett landet de bästa förutsättningarna för stabilitet på många år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

"Brand i en restaurang.", skriver polisen på sin hemsida.

Bombskyddet kallat – ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Osby: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv15/lv119. En personbil har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

1 timme sedan
En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.