G7-ländernas utrikesministrar samt inbjudna representanter i möte i Münster.
G7-ländernas utrikesministrar samt inbjudna representanter i möte i Münster. - Foto: TT

G7-ministrar i hårt fördömande av regimen i Iran

Utrikesministrarna inom G7 enas om flera riktade utspel under ett möte i Münster i Tyskland på fredagen.Länderna fördömer Irans brutala insatser mot fredliga protester och varnar Nordkorea för landets robotprovokationer.


Tyskland är för närvarande ordförande i G7-gruppen med flera av världens ledande industrinationer. Mötet med utrikesministrarna hölls därför i den tyska universitetsstaden Münster på fredagen, i ett världspolitiskt klimat av konflikter.

Högst upp på dagordningen stod det ryska anfallskriget i Ukraina, där länderna var eniga om fortsatt stöd.

Men utvecklingen i Iran kom att prägla en del av mötet med fördömanden av den iranska regimens hårda attacker på civila som kritiserar makten i Teheran.

Oproportionerligt våld

"Vi fortsätter att fördöma det brutala och oproportionerliga användandet av våld mot fredliga demonstranter" skrev de i ett uttalande.

Utrikesministrarna från värdlandet Tyskland, USA, Kanada, Japan, Storbritannien, Frankrike och Italien konstaterade "den iranska regimens urholkning av civila rättigheter och oberoende journalistik".

Ministrarna kritiserade attacker på representanter för mänskliga rättighetsorganisationer samt regimens nedstängning av internet och sociala medier.

Varnar Kim Jong-Un

G7-mötet noterade också att Iran försämrar den politiska stabiliteten i regionen, bland annat genom att leverera vapen "både till stater och till icke-statliga aktörer".

I ett riktat fördömande varnade också utrikesministrarna Pyongyang för de senaste dagarnas nordkoreanska militära provokationer med robotuppskjutningar mot områden nära Sydkoreas kust.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!