Stockholm

Psykedeliska svampar på valsedlar i USA

Marijuanaodlaren Jessica Baker i Oklahoma City i februari 2020. Väljarna i det konservativa Oklahoma röstade för att legalisera medicinsk marijuana 2018.
Marijuanaodlaren Jessica Baker i Oklahoma City i februari 2020. Väljarna i det konservativa Oklahoma röstade för att legalisera medicinsk marijuana 2018. Foto: TT

Fem delstater kan legalisera marijuana i mellanårsvalen – något som skulle signalera ett tydligt skifte i några av USA:s mest konservativa hörn. Ett ja i samtliga fem delstater skulle innebära ytterligare ett steg mot en legalisering på federal nivå.


Fakta: Marijuana

Marijuana utvinns ur den indiska hampaväxten Cannabis sativa indica. Växten innehåller över 400 kemiska substanser, varav cirka 80 är så kallade cannabinoider. Många av dessa har hallucinogena effekter.

Vid rökning av cannabis känner sig människor ofta avslappnade, nöjda och berusade. Forskning pekar på att olika skadeverkningar dock kan uppstå med tiden, så som ångest, depressioner, initiativlöshet, oro och sömnlöshet.

I majoriteten av världens länder – däribland Sverige – är cannabis fortfarande förbjudet. Den svenska narkotikalagen förbjuder kontakt med narkotikaklassade preparat, där cannabis ingår, och har sex månaders fängelse i straffskalan för användning.

Odling och användning av cannabis är olagligt på federal nivå i USA, men flera delstater har egna regler där de godkänt marijuana för medicinskt och/eller privat bruk.

Källa: NE, Gallup och Vita husets Office of National Drug Control Policy (TT)

Väljarna i USA ska under tisdagen inte bara ta ställning till vilka som ska representera deras delstater i Washington DC. I fem stater ska de även bestämma huruvida marijuana ska legaliseras eller ej – och i en sjätte kan även vissa psykedeliska substanser avkriminaliseras efter valet.

I Arkansas, Maryland, Missouri, North Dakota och South Dakota kan medborgarna välja att rösta ja till en legalisering. Omröstningarna ses som en följd av president Joe Bidens mjukare attityd till användningen av cannabis, inte minst sedan han i oktober meddelade att tusentals amerikaner som dömts för smärre innehav av marijuana kommer att benådas.

Fler röker cannabis än cigg

I samtliga fem delstater är medicinsk marijuana redan lagligt. 2016 blev Arkansas den första delstaten i söderns så kallade bibelbälte att godkänna medicinskt bruk av växten.

Marijuana är lagligt i 19 av USA:s delstater, och opinionsmätningar visar att motståndarna mot legalisering blir allt färre. I september visade en Gallupundersökning att andelen som röker marijuana i USA för första gången har gått om de som röker cigaretter.

I Colorado, där marijuana har varit lagligt i nästan ett årtionde, röstar väljarna även om en möjlig avkriminalisering av viss psykedelika. Om Coloradoborna säger ja, blir det den andra amerikanska delstaten efter Oregon som tillåter förtäring av så kallade magiska svampar.

Svampar mot psykisk ohälsa

Lagändringen skulle innebära att svamparna avkriminaliseras för dem som är 21 år eller äldre och att statligt reglerade anläggningar där drogen distribueras – under övervakning av licensierad personal – upprättas. Även privat bruk skulle tillåtas.

Psykedeliska svampar innehåller ämnet psilocybin, som har hallucinogena egenskaper. Vissa studier tyder på att ämnet kan användas för att behandla depression, ångest och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), men forskningen är än så länge begränsad.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.