Polisen Chris Walinski berättar att han röstar republikanskt i guvernörsvalet för delstaten New York.
Polisen Chris Walinski berättar att han röstar republikanskt i guvernörsvalet för delstaten New York. - Foto: TT

“Demokraterna litar för mycket på abortfrågan”

Ekonomin, brottsligheten och demokratin hörde till de viktigaste valfrågorna för de väljare som TT träffade utanför en röstningslokal i New York på tisdagsmorgonen. Jag hatar hur svaga Demokraterna är när det gäller brottslighet, men jag kan aldrig rösta på Republikanerna, säger väljaren Mark, 57.


Skyltar med text på engelska, spanska och kinesiska guidar väljarna till röstningslokalen på bottenvåningen i Hamilton Madison House, ett bostadskomplex för låginkomsttagare. Här, på gränsen till Chinatown på södra Manhattan, ska väljare rösta fram sina kandidater till kongressen och posten som guvernör för delstaten New York den här soliga höstdagen.

Polisen Chris Walinski har just lagt sin röst på republikanen Lee Zeldin som guvernör.

— Det har blivit alldeles för lätt för brottslingar att släppas mot borgen i New York. Det ser jag på mitt jobb som polis varje dag. Staden har förfallit de senaste fem åren, säger Chris Walinski.

Även Daniel Kwan, en 60-årig revisor, vill se nya tider i Washington.

— Jag röstade på Republikanerna, men säg det inte högt för då kommer folk här slå ihjäl mig, säger Daniel Kwan och skrattar.

"Världens bästa stad"

En bred blandning människor som hör hemma i New York bor i det här området – från nyanlända kinesiska immigranter till höginkomsttagare med lägenhetshyror på 30 000 kronor. Men de har gemensamt att de liksom merparten av New York-borna i regel röstar på Demokraterna.

Men Chris Walinski och Kwan tillhör alltså inte någon av dessa.

— Republikanerna kan få ordning på brottsligheten och ekonomin, säger Daniel Kwan.

— Det här är världens bästa stad, men man behöver hela tiden se sig över axeln. Och Joe Biden har kört ekonomin i botten. Inflationen är bedrövlig.

Kampen om vem som ska bli delstaten New Yorks guvernör är oväntat jämn. Den nuvarande guvernören, demokraten Kathy Hochul, utmanas av republikanen Lee Zeldin, som kampanjat på att minska brottsligheten. Han har riktat in sig på att nå asiatiska amerikaner, en grupp som utsatts för ökade hatbrott sedan Corona-pandemin bröt ut.

"Försöker avveckla demokratin"

Mark, en 57-årig kinesisk-amerikansk man som inte vill uppge sitt efternamn, drar ner sitt munskydd och visar en utslagen tand.

— Jag blev attackerad på gatan i Bronx. Jag hatar hur svaga Demokraterna är när det gäller brottslighet. Men jag kan aldrig rösta på Republikanerna. De försöker avveckla demokratin och ta ifrån kvinnor rätten till abort, säger Mark.

Aborträtten hör till de viktigaste frågorna i mellanårsvalet för Leah Dixon, en barägare och konstnär som har röstat på Demokraternas kandidater i kongressen och som guvernör.

För Leah Dixon, barägare och konstnär, är aborträtten den viktigaste valfrågan.

— Men jag är rädd att Demokraterna förlitat sig för mycket i valkampanjerna på att prata om risken för att folk kan förlora aborträtten, i stället för att redogöra för vad väljarna kan vinna på deras politik. Jag tror att det är en svaghet i partiets budskap.

Mellanårsvalet brukar ses som en folkomröstning om hur presidenten har hanterat sin tid vid makten efter halva mandatperioden. Joe Biden har låga förtroendesiffror i opinionsmätningarna efter två år som president, men Dominic Driscoll, en 44-årig hantverkare, tycker att han gjort ett bra jobb hittills.

Röstar republikanskt lokalt

—  Arbetslösheten har sjunkit stadigt. Han är en proffsig politiker som får saker gjorda. Inflationen är inte hans fel, den beror på orimliga prishöjningar från företagens sida.

Dominic Driscoll röstar dock på republikanernas kandidat Paul Rodriguez i ett av de lokala valen i New York, som ansvarig för ekonomiska frågor i delstatsregeringen.

New York-bon Dominic Driscoll tror på president Joe Biden, som är demokrat, men röstar ändå republikanskt i ett av de lokala valen.

— Vi har samma bakgrund, vi har båda puertoricanska rötter. Han har jobbat med välgörenhet inom den katolska kyrkan och där måste man vara väldigt noga med att varenda slant används rätt, säger Dominick Driscoll.

Lois Pine, 31, röstar på Demokraterna i samtliga av dagens val, men är missnöjd med arbetsmarknaden sedan coronapandemin bröt ut.

Louis Pine röstade på Demokraterna i samtliga av tisdagens val.

— Jag jobbar inom filmindustrin och alla jobb försvann när staden stängde ner. Jag letar fortfarande efter ett heltidsjobb. Men Republikanerna har inte lösningen på ekonomin. De skär bara ner på socialtjänst och stöd till låginkomsttagare, säger Louis Pine.

Hon tycker att presidenten sköter sig så här långt.

"Gillar tråkiga politiker"

— Han har ett tufft jobb, med alla problem efter pandemin och med att försöka undvika krig med Ryssland. Han gör så gott han kan.

Antoine Wilson röstar på Demokraterna och säger att han gillar politiker som är tråkiga.

Antoine Wilson, även han arbetslös, röstar på Demokraternas kandidater i dagens val och uppskattar att Joe Biden håller en lägre profil än sin företrädare Donald Trump.

— Jag gillar tråkiga politiker. Biden är inte besatt av uppmärksamhet som Trump. Det politiska klimatet i USA är galet nu med mycket hat från båda sidor. De som skriker högst hörs mest, medan de flesta amerikaner bara försöker få vardagen att gå ihop.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens vägg har rasat

En bit av en vägg i byggnaden Børsen i Köpenhamn har rasat, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff. Det var väntat, säger han.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.