En kvinna lägger sin röst i Nepals huvudstad Katmandu.
En kvinna lägger sin röst i Nepals huvudstad Katmandu. - Foto: TT

Nepal går till val med hopp om stabilitet

I dag går Nepals befolkning till valurnorna. Väljarnas förhoppning är att resultatet kan leda till politisk stabilitet och främja utveckling i landet, som enligt FN är ett av världens fattigaste.


Valet står mellan den sittande alliansen, bestående av premiärminister Sher Bahadur Deubas Nepalesiska kongresspartiet samt Maoistiska kommunistpartiet, och Nepals kommunisparti som leds av den tidigare premiärministern Khadga Prasad Oli.

— Den nya regeringen bör fokusera på utveckling, säger den 65-årige pensionären Ravi Shrestha när han lägger sin röst i huvudstaden Katmandu.

— Vi behöver unga ledare. Vi har sett den gamla generationen arbeta men nu behöver vi se nytt folk, nya ansikten, ny talang komma fram, fortsätter han.

De senaste 16 åren har 13 olika regeringar kommit och gått i Katmandus maktkorridorer. Den politiska instabiliteten har tillsammans med utbredd korruption och partibråk på löpande band lett till uppgivenhet och politisk skepsis bland befolkningen.

Valresultatet tros inte bli färdigt på flera dagar – möjligen flera veckor – då fyllda valurnor måste fraktas till fots från avlägset belägna byar i Himalaya. När samtliga röster räknats kommer de valda parlamentsledamöterna att utse en premiärminister som har stöd från minst halva parlamentet.

För 14 år sedan avskaffade Nepal sin monarki efter 240 år. Från 1768 till 2008 var kungen av Nepal landets statschef och monark.

TT
/
/
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.