Stockholm

Nepal går till val med hopp om stabilitet

En kvinna lägger sin röst i Nepals huvudstad Katmandu.
En kvinna lägger sin röst i Nepals huvudstad Katmandu. Foto: TT

I dag går Nepals befolkning till valurnorna. Väljarnas förhoppning är att resultatet kan leda till politisk stabilitet och främja utveckling i landet, som enligt FN är ett av världens fattigaste.


Valet står mellan den sittande alliansen, bestående av premiärminister Sher Bahadur Deubas Nepalesiska kongresspartiet samt Maoistiska kommunistpartiet, och Nepals kommunisparti som leds av den tidigare premiärministern Khadga Prasad Oli.

— Den nya regeringen bör fokusera på utveckling, säger den 65-årige pensionären Ravi Shrestha när han lägger sin röst i huvudstaden Katmandu.

— Vi behöver unga ledare. Vi har sett den gamla generationen arbeta men nu behöver vi se nytt folk, nya ansikten, ny talang komma fram, fortsätter han.

De senaste 16 åren har 13 olika regeringar kommit och gått i Katmandus maktkorridorer. Den politiska instabiliteten har tillsammans med utbredd korruption och partibråk på löpande band lett till uppgivenhet och politisk skepsis bland befolkningen.

Valresultatet tros inte bli färdigt på flera dagar – möjligen flera veckor – då fyllda valurnor måste fraktas till fots från avlägset belägna byar i Himalaya. När samtliga röster räknats kommer de valda parlamentsledamöterna att utse en premiärminister som har stöd från minst halva parlamentet.

För 14 år sedan avskaffade Nepal sin monarki efter 240 år. Från 1768 till 2008 var kungen av Nepal landets statschef och monark.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.