Stockholm

HD: Kongressen får se Trumps deklarationer

USA:s förre president Donald Trump. Bild från i onsdags.
USA:s förre president Donald Trump. Bild från i onsdags. Foto: TT

Ett utskott i USA:s representanthus har rätt att se Donald Trumps skattedeklarationer. Det har Högsta domstolen slutligen bestämt.I ett annat fall har datum satts för en rättegång där Trump anklagas för bedrägeri.


Den segdragna kampen mellan USA:s förre president Donald Trump och det utskott i representanthuset som vill få ut sex års inkomstdeklarationer ser ut att vara över. Och det är utskottet som går vinnande ur striden.

— Det har gått 1 329 dagar sedan vårt utskott begärde ut Donald Trumps deklarationer, nästan lika långt tid som hela det amerikanska inbördeskriget. Och i 1 329 dagar har vår begäran försenats, obstruerats och blockerats. Högsta domstolen gjorde det rätta, säger demokraten Bill Pascrell till The Washington Post.

Kamp mot klockan

Utskottet – House ways and means committee – har sedan 2019 begärt att få se deklarationerna. Så länge Trump var president vägrade justitiedepartementet att begära ut handlingarna, men förra året beordrade den nya administrationen i Washington skattemyndigheten IRS att lämna över uppgifterna.

Trump har vänt sig till domstol för att försöka hålla deklarationerna hemliga, men har nu förlorat i tre instanser, efter att HD utan att ge ytterligare kommentarer beslutade att utskottet ska får se dokumenten och att domstolen inte vidare skulle ta upp fallet.

Men utskottet för en kamp mot klockan. Republikanerna återtog i valet i november majoriteten i representanthuset, vilket kommer att märkas i kammarens olika utskott när den samlas i januari. Och Trumps skattepapper lär inte vara i fokus när hans partikamrater styr.

Rättegång nästa höst

Det har också varit ett argument för Trumps advokater, som hävdar att ett utlämnande bara tjänar ett enda syfte: att smutsa ner den tidigare presidentens rykte.

— Några dagar räcker för att lämna ut sin största politiska rivals allra mest känsliga dokument, men det är inte tillräckligt lång tid för att ordentligt studera och debattera dem eller komma till ett utslag, sade advokaten Cameron T Norris i sin framställan till HD.

Trump, som för en vecka sedan tillkännagav sina planer på att kandidera till presidentposten igen 2024, var den första presidenten på 40 år som inte offentliggjorde sina skattedeklarationer.

Före nästa presidentval ska han dock upp i rätten. En domare i New York har satt måndagen den 2 oktober 2023 som startdatum för ett civilrättsligt mål där Trump och tre av hans barn misstänks för att systematiskt ha lurat samhället på pengar.

Chefen för delstatens justitiedepartementet Letitia James – som är demokrat – har tidigare sagt att hon har hittat "betydande bevis" för att företaget Trump Organization har övervärderat tillgångar för att få lån, och har undervärderat dem för att sänka skatten.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.