Demonstranter med skotska flaggor lyssnar på domslutet i sina telefoner utanför HD i London.
Demonstranter med skotska flaggor lyssnar på domslutet i sina telefoner utanför HD i London. - Foto: TT

Skottar stridslystna efter HD:s nej

Nej, Skottland får inte på eget bevåg hålla någon ny folkomröstning om självständighet, fastslår Högsta domstolen i London. Men regionregeringen i Edinburgh tar bakslaget som ännu ett tecken på att det är rätt att slita sig loss.


Onsdagens besked var väntat. Makten över sådan övergripande politik ligger hos den brittiska centralregeringen i London. Storbritanniens regionregeringar, såsom den i Skottland, får inte besluta om någon självständighetsprocess, har HD-domarna meddelat.

Den skotska ledaren Nicola Sturgeon erkänner att hon är besviken, men låter sig inte nedslås. "Den lag som inte låter Skottland välja sin framtid utan tillstånd från regeringen, avslöjar som myt alla tankar på Förenade kungadömet som ett frivilligt partnerskap", skriver hon på Twitter. Sturgeon fortsätter att domslutet därmed i sig är ännu ett argument för självständighet, och att "vår röst varken kan eller ska låta sig tystas".

Flera år

I ett tal citerar hon också John Major, tidigare premiärminister från samma konservativa parti som den nuvarande regeringschefen Rishi Sunak:

— "Ingen nation kan oåterkalleligt hållas i en union mot sin vilja".

Det skotska regionstyret har i flera år försökt få till en ny folkomröstning om självständighet. Ett argument är att Skottland vill vara med i EU, och alltså önskar lämna Storbritannien för att i stället åter ansluta sig till den europeiska unionen.

Brittiska centralregeringens linje har i stället varit att folkomröstningen 2014 avgjorde frågan för överskådlig tid. Då röstade 55 procent nej till självständighet för Skottland.

Den skotska regionregeringens huvudargument är att EU-utträdet vände upp och ned på hela frågan. 2016 röstade en tydlig majoritet av väljarna i Skottland ja till att stanna i EU, och brexit-processen har alltså skett mot deras vilja.

Kan bida tiden

Nu lär det alltså inte kunna bli någon ny omröstning om självständighet nästa år, som Sturgeon hade hoppats. Men brittiska bedömare ser ändå flera vägar framåt för den skotska ledningen.

Dels är det ju möjligt att hålla en folkomröstning om London ger grönt ljus – vilket ser uteslutet ut just nu, men i den turbulenta brittiska politiken vet man aldrig.

Om det inte lyckas kan Sturgeon ändå bida sin tid och hoppas på en växande opinionsvåg mot den orättvisa många uppfattar. Den kan även haka på de EU-vänliga strömningar i England som tycker att brexit var ett misstag. London-regeringen är djupt impopulär och kan komma att tvingas till alla möjliga former av eftergifter.

Nästa val

Sturgeon och hennes parti SNP har redan fått ett starkt kvitto från allmänheten. Förra året gick SNP till val med löftet att hålla en folkomröstning så fort pandemin så medger. Resultatet blev att självständighetsivrarna för första gången fick majoritet i parlamentet i Edinburgh.

Men formellt sett är frågan nu stängd för flera år framöver. Nästa brittiska parlamentsval är upp till premiärminister Rishi Sunak att utlysa, och det behöver han inte göra förrän 2025.

TT
/
/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!